Pošlete nám dezinformační maily, které dostanete, žádá čtenáře Demagog.cz

09.04.2018 14:30

Velmi častý něšvarem, který je možné na internetu čím dál více pozorovat a který má už do značné míry schopnost ovlivňovat například politického dění a ovlivňovat názory lidí, jsou bezesporu tzv. řetězové e-maily, ty doposud navíc nepodléhají žadné cenzuře. Projekt Demagog.cz se proto kromě ověřování výroků politiků v různých debatách zaměří i na tento fenomén. „Budeme sledovat ty největší výmysly, týkající se zejeména politiky a nabídneme čtenářům fakticky přesné informace,“ přislíbil vedoucí projektu Jan Tvrdoň v komentáři na svém blogu Aktuálně.cz.

Pošlete nám dezinformační maily, které dostanete, žádá čtenáře Demagog.cz
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Pastí se v řetězových e-mailech podle Tvrdoně skrývá hned několik. Čtenář se prý jen těžko může bránit manipulacím, které jsou vytrženy z času a prostoru, mnohdy totiž nenesou jméno autora, není jasné, kdy byly vytvořeny, neobsahují odkazy na zdroje. „Zprávy navíc nezřídka přicházejí od jejich blízkých a přátel. Tím je zdánlivě zvyšována jejich důvěryhodnost,“ dodal Tvrdoň s tím, že celý fenomén se týká více starších osob.

Pro představu si uveďme některé případy. Vedoucí projektu Demagog.cz poukázal například na text, který publikoval server Aktuálně.cz, v němž přinesl vyjádření jednoho z autorů takových mailů. Ten v něm uvedl: „…moje zprávy poznáte podle slovníku. Když tam najdete napsáno havloidní fašistická a zločinná americko-židovská kriminální finanční oligarchie a tak dále, tak je to moje.” Au!

„Před časem jsme poprosili fanoušky našeho projektu, jestli by nám nemohli poslat nějaké takové maily, pokud jimi disponují. Přišlo jich asi 300,“ uvedl Tvrdoň, který prý po pročtení této nálože měl chuť dívat se asi den do zdi.

„Mými oblíbenými se staly maily, které upozorňují na to, že vám někdo něco tají. Ideálně média. Tak si třeba představte, že je před vámi utajován zásadní projev Miloše Zemana z roku 2015, kde varoval před superholokaustem,“ uvedl a dodal, že nejbizarnější na tomto mailu je, že v příloze samotné je přiložen záznam tohoto projevu, který je vytažen z vysílání České televize, která jej přenášela živě a na jejím webu je pochopitelně v úplném znění dostupný.

Za zmínku prý stojí i mail s názvem Přečti, než mladého Klause zavřou. Tvrdoň upřesnil, že mail obsahuje komentář Václava Klause ml. z roku 2015 ze serveru Novinky.cz, kde Klaus zveřejňuje každé pondělí své postřehy. „Ten v mailu zmíněný je samozřejmě stále dostupný. Jediné příkoří, jež se Klausovi událo, bylo jeho zvolení do Poslanecké sněmovny. Že k tomu přispěly jeho pravidelné glosy, nelze jistě vyloučit,“ dodal.

E-maily prý ale obsahují řadu aktualit, co sytí vymyšlenými a lživými informacemi nejen k současným kauzám. „Například kolem prezidentských voleb se mailem šířily zaručené informace o spolupráci Jiřího Drahoše s StB,“ připomnel Tvrdoň s tím, že stejná pomluva potkala i Michala Horáčka. V předchozích měsících a letech se prý mohli šťastní příjemci zase dočíst, že Sobotkova vláda dala půl miliardy na integraci uprchlíků.

Původní zdroj ZDE

„No a věděli jste, že církevní restituce prošly hlasem trestně stíhaného poslance ODS? To jsem také nevěděl, protože to není pravda, hlasovalo pro ně102 poslanců z 200. Tolik pro ilustraci,“ zdůraznil Tvrdoň s tím, že pokud někomu chodí některé zajímavosti, klidně se s nimi může podělit a zaslat je na info@demagog.cz, kde se jimi budou dále zabývat. „Budeme sledovat ty největší výmysly, týkající se zejména politiky a nabídneme čtenářům fakticky přesné informace,“ uzavřel.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…