Pospíšil odmítl odpovědnost v kauze MUS

28.12.2011 14:34

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil opět odmítl zodpovědnost svého úřadu za to, že se ČR nestihla přihlásit s požadavkem na náhradu škody k trestnímu řízení ve Švýcarsku proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Reagoval tak na úterní vyjádření vicepremiérky Karolíny Peake, podle které ministerstva spravedlnosti a financí věděly o možnosti připojit se od července 2010 a nic neudělaly.

Pospíšil odmítl odpovědnost v kauze MUS
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

"Pro mě je dodneška to váhání ze strany českých ministerstvech nepochopitelné a cítila jsem velkou frustraci i ze strany švýcarského velvyslance" řekla Peake v České televizi. Právě od něj se vicepremiérka dozvěděla, že ministr spravedlnosti a ministr financí obdrželi diplomatickou nótu prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí už někdy v červenci 2010.

"Ministerstvo, nikoli ministr, bylo informováno v polovině roku 2010 žádostí o právní pomoc, a v té věci postupovalo zcela standardně," uvedl Pospíšil. Odbor mezinárodních vztahů podle něj dokument obratem zaslal pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství, které právní pomoc v kauze MUS vyřizuje. Velvyslanec pak za ministrem podle jeho slov přišel 15. prosince a Pospíšil hned druhý den předal veškeré materiály ministerstvu financí.

"Ministerstvo spravedlnosti nemůže podávat přihlášku k soudnímu řízení ve Švýcarsku, a tedy nemohlo nikde pochybit," prohlásil Pospíšil. Peake podle něj míchá informace, když hledá nějakou politickou odpovědnost. Do politické roviny se prý případ dostal až letos na jaře.

Pasivní postoj Česka

Česká republika podala žádost k připojení k trestnímu řízení až letos na podzim. Švýcarský soud žádost ministerstva financí ale zamítl, upozornil v pátek server Česká pozice. České úřady zaujaly "pasivní postoj" a "daly najevo svůj nezájem", uvedl švýcarský deník Le Temps. V rozhodnutí soudu se údajně píše, že "není možné, aby se ČR stala žalobcem" v případu MUS. Ministerstvo chystá odvolání a po Novém roce podá civilní žalobu, ve které vyčíslí škodu, a požádá o připojení k trestnímu řízení, uvedl v ČT ministr financí Miroslav Kalousek.

"Nedělejme z toho situaci, že Česká republika nemá šanci ty peníze získat," uvedl Pospíšil. Podle něj jsou šance na náhradu zhruba stejné, cesta však bude zdlouhavější. Podle Peake také bude tato alternativa mnohem dražší.

Švýcarské úřady kvůli šetření zahájenému už v roce 2005 zablokovaly kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách. Letos v říjnu švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací v souvislosti s privatizací MUS šest Čechů a jednoho Belgičana. Manažeři Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký, Petr Kraus, Jiří Diviš a Jacques de Groot jsou obžalováni z praní peněz, podvodu a falšování dokumentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…