Pouze dvě sazby DPH? Ano, ale... Prezident Pavel napomohl Stanjurovi

18.04.2023 18:08

Česko by mělo mít dvě sazby DPH, domnívá se prezident Petr Pavel. Chce ale věcnou debatu o tom, co by v které ze sazeb bylo za komoditu a jaký by byl dopad na lidi, kteří už dnes mají velké sociální problémy. Pavel to řekl v dnešní debatě Deníku. Snížení DPH ze tří na dvě sazby chce část vládní koalice. Konečné návrhy chce premiér Petr Fiala (ODS) představit do měsíce.

Pouze dvě sazby DPH? Ano, ale... Prezident Pavel napomohl Stanjurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

„V obecné rovině zjednodušení sazeb DPH ze tří na dvě smysl dává,“ řekl Pavel. Změna podle něj přinese nejen více peněz do státní pokladny, ale systém také zpřehlední a zúží prostor pro daňové úniky. Záležitost projednával s ekonomickými odborníky. Řekl, že podle nich by zjednodušení pomohlo státnímu rozpočtu 70 až 80 miliardami korun.

„Otázkou je, do jaké míry by ta skladba komodit v jednotlivých sazbách dopadla na sociální složení obyvatelstva. Pokud ten dopad bude na ty nejnižší příjmové kategorie, tak to určitě dobře není,“ poznamenal. Namístě proto podle něj je věcná debata, které komodity by měly být ve které sazbě a jaký dopad to bude mít na lidi, kteří už dnes mají velké sociální problémy.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41727 lidí
Česká televize minulý týden uvedla, že podle návrhu Ministerstva financí by se měly sloučit snížené sazby DPH, které v současnosti jsou deset a patnáct procent. Nová snížená sazba by měla být čtrnáct procent. Podle zástupců vlády návrhy nejsou konečné. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že resort pouze zpracoval výpočty, co by znamenaly změny položek u DPH, návrh případných změn teprve vzejde z debaty koaličních stran.

Hnutí STAN do koaličních jednání půjde s návrhem zachovat tři sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Ke třem sazbám se kloní také lidovci, Piráti pak nepodporují zvýšení spodní sazby na čtrnáct procent. Konečné návrhy na snížení schodku státního rozpočtu sdělí premiér jménem vlády zhruba za měsíc. Opozice návrhy kritizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Úžasné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 18.04.2023 18:52:12
dva ekonomové, odborníci na DPH na slovo vzatí s dlouholetou praxí ohledně financí - generál s elektrikářem se sešli a rozhodují o našich penězích. Ještě chybí chemik!!! Je na nich na první pohled vidět, že ani jeden neví o čem mluví, protože to co říkají jim musel někdo napsat nebo je to naučit nazpaměť! Ještě by se měli zeptat na Ukrajině Zelenského co na to říká. Nejhorší vláda, nejhorší prezident, nejhorší senát, nejhorší poslanecká sněmovna za posledních 30 let a možná i déle!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…