Použije chemické zbraně. Nejvyšší kruhy USA odhalily Putina

17.02.2022 18:45

Moskva v úterý oznámila stažení části vojáků z Ukrajiny, Spojené státy i samotná Ukrajina však tyto kroky zpochybňují. Stejně jako Evropská unie žádají jasnou ukázku, že tomu tak je. Podle amerického prezidenta a ministra zahraničních věcí tomu bude přesně naopak – do pár dní přijde ruská invaze, cituje novinář Filip Horký novinky ze západních médií. Blinken konkrétně zmiňuje, že invaze začne chemickým útokem, z něhož plánuje Rusko obvinit druhou stranu.

Použije chemické zbraně. Nejvyšší kruhy USA odhalily Putina
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek ráno zveřejnilo video, které podle něj dokazuje začátek stahování ruských vojáků a techniky ze západu země zpět na základny po ukončení vojenských cvičení. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na ministerstvo. Další jednotky podle armády opouštějí Krym.

U hranic s Ukrajinou shromáždilo podle západních odhadů Rusko již více než 150 000 vojáků. Západ se i přes údajné stažení části vojáků obává, že ruský vojenský výpad na Ukrajinu může přijít v podstatě kdykoliv. Už v předchozích dnech se objevovaly pochyby, že někde Rusko vojáky stahuje, v jiné části má své jednotky rozmístěné u ukrajinských hranic naopak posilovat.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33247 lidí

Podle nejmenovaného diplomata, na kterého se odkazuje agentura AP, Moskva v posledních dnech vyslala na hranici s Ukrajinou dalších 7 000 mužů.

Americký prezident Joe Biden v sobotním telefonátu varoval ruského prezidenta Vladimira Putina před dopady možné ruské invaze na Ukrajinu. Jestliže Rusko Ukrajinu napadne, bude podle něj následovat rozhodná a rychlá odpověď. Telefonáty státníků ale situaci nikam neposunuly a postoje ani jednoho z nich v rámci ukrajinské krize nezměnily.

Novinář Horký na svém twitterovém účtu tlumočí slova amerického prezidenta, které sdílí americká novinářka Kaitlan Collins, hlavní zpravodajka Bílého domu pro CNN.

Šéf Bílého domu Joe Biden ruskou agresi na Ukrajině očekává během následujících pár dní. „Mám pocit, že se to stane během několika příštích dnů,“ uvádí prezident k ruské invazi. „Vše nasvědčuje tomu, že jsou připraveni jít na Ukrajinu a zaútočit na Ukrajinu,“ dodává.

S Putinem prý nebude v blízké době vyjednávat. „Zatím nemám v plánu mu zavolat,“ oznámil Biden.

 

 

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek varoval, že Rusko se v nadcházejících dnech připravuje zahájit útok proti Ukrajině, informovala agentura Reuters.

Původní zdroj ZDE.

Rusko podle Blinkena plánuje vytvořit záminku pro útok na svého souseda formou falešného nebo skutečného útoku s použitím chemické zbraně.

Blinken na zasedání Rady bezpečnosti OSN o Ukrajině řekl, že již dříve zaslal dopis ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi, v němž mu navrhl příští týden osobní schůzku v Evropě. Rusko vyzval, aby během této schůzky jasně prohlásilo, že nenapadne Ukrajinu.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…