Povinné kvóty neprojdou, to se v EU nedělá, ujišťoval z rádia Dienstbier. A pak přišla do vysílání zpráva, že kvóty prošly...

22.09.2015 17:58

Dnešním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který s Karolínou Koubovou mluvil o kvótách na přerozdělení uprchlíků do zemí EU i o nesouhlasu veřejnosti. Dostal se čas i na diskusi o konkrétních číslech.

Povinné kvóty neprojdou, to se v EU nedělá, ujišťoval z rádia Dienstbier. A pak přišla do vysílání zpráva, že kvóty prošly...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Dienstbier

„Já souhlasím s tím, že povinné kvóty nejsou tím nejlepším řešením,“ říká Dienstbier a dodává, že pokud však plánujeme pomáhat dobrovolně, měli bychom nějakým způsobem naši pomoc definovat.

Zároveň tvrdí, že když jsme nabízeli kdysi 1 500 osob, byla to „rozumná nabídka“, jenže šlo pouze o 40 000 lidí. V současnosti je to číslo výrazně vyšší. Avšak Česká republika by podle Dienstbiera neměla mít problém přijmout i vyšší počty, což dokládá na historických událostech, kdy jsme na začátku tisíciletí přijali zhruba 35 tisíc uprchlíků vcelku bez problémů.

„Já myslím, že tady je celkově taková hysterie a někteří politici toho otevřeně zneužívají, to jsou zejména ti extrémnější, a celá řada politiků má problém mluvit věcně a otevřeně,“ vysvětluje Dienstbier podstatu probému v diskusi o uprchlících, kterým je podle něj nedostatek informací.

„Já si nejsem jistý, že budeme přehlasováni, v Evropské unii se vždy ctila dohoda a dělá se maximum, aby té dohody bylo dosaženo, ale může se stát vcelku ledacos,“ vyjádřil se Dienstbier na adresu dnešního jednání ministrů vnitra EU.

Celý pořad zde

Kritizoval také dosavadní snahy aplikovat dublinská nařízení a zároveň se snažit o stoprocentní ochranu vnějších hranic schengenského prostoru. Pokud by totiž fungovala ochrana hranic, musely by všechny žádosti o azyl zpracovávat země, které zároveň tvoří vnější hranice.

Na otázku, co si myslí o vyjádření ministra vnitra Milana Chovance na svoji adresu poté, co se objevila zpráva, že jsme schopni přijmout až 15 000 uprchlíků a Chovanec zareagoval, že nevěděl, že má Dienstbier tak velký byt, reagoval následovně: „Víte, já myslím, že debatu je třeba vést věcně a o tomto se nemá význam příliš bavit. Myslím si, že je dobré vysvětlit tu pozici celou, já jsem nenavrhoval žádný konkrétní počet,“ říká Dienstbier a dodává, že nemá smysl se o tom bavit, dokud na to nebude mít podklady.

Zároveň vysvětlil, že podle dosavadních propočtů je možné okamžitě zaměstnat až 5 000 uprchlíků, kteří budou splňovat kvalifikace, a k číslu 15 000 došel logicky tak, že k těm zaměstnaným přičetl jejich rodiny. Vyjádřil se také, že zaměstnání výrazně napomáhá integraci uprchlíků do společnosti.

Hovořil i o detenčních střediscích, kde podle rozhodnutí některých soudů Česká republika nelegálně zadržuje uprchlíky. „Detence má smysl jedině tehdy, pokud se rozhoduje o vyhoštění,“ tvrdí Dienstbier a dodává, že vzhledem k tomu, že není kam ty lidi vydat, nemá smysl je zadržovat.

„Nepochybně pro Evropu je dobře, pokud se dosáhlo dohody. Bylo by ideální, kdyby byla dohoda všech členských států Evropské unie,“ vyjádřil Dienstbier svoje přání ohledně výsledků současného jednání EU.

V závěru pořadu dorazila informace, že v Bruselu na jednání ministrů vnitra EU byly schváleny povinné kvóty. Ministr Dienstbier však první informaci nechtěl komentovat a tím pořad skončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…