Požár zasáhl 1060 hektarů parku. Nevznikají žádná další ohniska požáru, říká Rakušan

31.07.2022 6:30

Nynější víkend by měl sloužit k tomu, aby se požářiště v Národním parku České Švýcarsko začalo zmenšovat. V Hřensku to v sobotu novinářům řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Požár zasáhl 1060 hektarů parku. Nevznikají žádná další ohniska požáru, říká Rakušan
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ministra vnitra Víta Rakušana a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků

V národním parku hoří sedmý den, požár zasáhl 1060 hektarů parku, část je těžko přístupná. Na místě podle aktuálních údajů zasahuje 755 hasičů z celé republiky, 420 z nich jsou hasiči dobrovolní.

„Postupně jsou jednotky shromažďovány tak, aby ten požár ze všech stran byl eliminován na menší plochu,“ řekl Rakušan, který se byl na místě podívat. V Hřensku pršelo, nikoliv ale tak silně, jak hasiči doufali. Ministr řekl, že když srovná sobotní situaci se stavem před dvěma dny, pokrok existuje. „Nevznikají žádná další ohniska požáru,“ řekl Rakušan a dodal, že nevznikají ani škody na technice.

Ve vzduchu je osm vrtulníků, jeden řídící, sedm v zásahu. Rakušan ocenil jako velmi účinné slovenské vrtulníky, které čerpají vodu do vaků z připravených bazénů, což čerpání zrychluje. Podle údajů ústeckých krajských hasičů na místě zasahují tři vrtulníky ze Slovenska, jeden BlackHawk, Mi8 a Mi171. Pomáhá také polský BlackHawk, stejně jako policejní a armádní vrtulníky.

Hasiči používají i velkokapacitní čerpadla pro dálkovou dopravu vody. „Používáme velkokapacitní čerpadla, jedno v Hřensku žene vodu nahoru, má 20 tisíc litrů za minutu, což je neuvěřitelný objem,“ řekl Rakušan.

Krajští hasiči na webu uvedli, že na požářiště dopravují vodu i dvěma hadicovými vedeními. První z Hřenska na Mezní Louku a Meznou měří 6,8 km a druhé z Hřenska pod Pravčickou bránu měří 2,9 km.

Hasit požár mělo pomoci i pět letadel, tři Antonovy a dvě švédské Air Tractor. Letadla, která měla také pomáhat, zatím nemohla odstartovat, podle Rakušana kvůli nízké oblačnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…