Prague Pride: Čunku, přihráváš Putinovi! Opilci chlastají a řvou, to vadí víc. Hovoří Táňa Fischerová, Stehlíková a Hromada

15.08.2016 20:45

„Pan Čunek je úplně mimo a jeho snaha mine terč,“ řekla pohněvaně někdejší ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková v reakci na rozhovor ParlamentníchListů.cz se senátorem Jiřím Čunkem, jenž se rozohnil nad Prague Pride. Podobně na Čunka zaútočila i herečka, moderátorka a politička Táňa Fischerová. „To je skutečně mimo úroveň, k níž bych se jakkoliv nechtěla vyjadřovat,“ poznamenala Fischerová nad slovy senátora, jenž nad sobotním pochodem gayů, leseb a transsexuálů naznačil pohrdání a dokonce promluvil i o nenormálnosti. Názor přidal i prezident herecké asociace Jiří Hromada.

Prague Pride: Čunku, přihráváš Putinovi! Opilci chlastají a řvou, to vadí víc. Hovoří Táňa Fischerová, Stehlíková a Hromada
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá poslankyně a šéfka Klíčového hnutí Táňa Fischerová

„Ježíš byl gay? Nic vám není svaté!“ pohnal v rozhovoru ParlamentníchListů.cz senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) svinským krokem kacíře z Prague Pride. Podle něj je normální rodina, podpora rodin, kdežto sexuální menšiny mají v Česku vše, co potřebují – nikdo je nekriminalizuje, neodsuzuje a v zásadě je všichni tolerujeme.

„Průvod Prague Pride je jeden z největších a jeden z mediálně nejobsazenějších, jako by šlo o největší problém české společnosti. Podle mého názoru ale mají vše, co potřebují, nikdo je nekriminalizuje, neodsuzuje a v zásadě je tolerujeme. Kvůli čtyřem procentům ale ukazovat těm 96 procentům a především mladé společnosti, že tohle je norma života? Není! Normální rodina je otec a matka, kteří spolu vychovávají dítě,“ zmínil k tomu Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Podle něj není dobré, když se v pochodu Prague Pride objevili i někteří velmi známí politici. Třeba ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, pražská primátorka Adriana Krnáčová, teplický krajský radní Dominik Feri nebo předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Tuto jejich aktivitu pak Čunek znegoval slovy, že to dělají asi proto, protože si myslí, že budou voliči za to pochváleni. „Zkuste některým z nich nechat řídit město...,“ ironizoval Čunek jejich počínání.

Gayové přivezení ambasádou USA a Dienstbierova soldateska

Prý je neuvěřitelně hrdý na to, že na Valašsku – odkud pochází – žijí „normální lidé“, kteří mají odpovědnost za sebe a za své rodiny a vědí, že tohle je normální a že normální je také pracovat. „Pokud by k nám nepřijeli přivezení gayové z amerického velvyslanectví a ještě kdoví odkud a s nimi Dienstbier s nějakou soldateskou na podporu pochodu, ani by se neuskutečnil. Možná by šlo o karneval, kterému by se lidé přišli ze zvědavosti zasmát. Přesvědčených lidí, kteří by podporovali takové pochody, tady moc není,“ poznamenal také Čunek.

A nevyvedla ho ani z míry slova redaktora Reflexu Jiřího X. Doležala, který mimo jiné uvedl, že jsou Čunkovy názory „čirým středověkem“. „Ať si lidé vyberou, který názor je jim bližší. Jeho způsob myšlení, postoje k životu, schvalování drog – to je mi na hony vzdálené,“ vzkázal pak senátor Doležalovi přes ParlamentníListy.cz.

Čunkova slova ale nadzvedla ze židlí dvě zastánkyně lidských práv – bývalou poslankyni a prezidentskou kandidátku Táňu Fischerovou a lidskoprávní exministryni Džamilu Stehlíkovou (v letech 2007 až 2009). Názor přidal i prezident herecké asociace Jiří Hromada.

Chce se jen zviditelnit na xenofobním tématu

„Čunek je úplně mimo a jeho snaha mine terč! On využívá každou možnost, aby se zviditelnil na nějakém xenofobním tématu. Do povědomí občanů ho již vynesly výroky na adresu ‚opálených Romů‘ – a to byl přitom v té době jedním z prvních mainstreamových českých politiků, kdo vycítil, že je docela fajn ono téma vytvoření obrazu nepřítele a označení skupiny jako terče pro nenávist předložit vnitřně frustrovaným a nespokojeným lidem hledajícího viníka. Na té vlně se pak dlouho nesl,“ poznamenala hned v úvodu na triko senátora exministryně Stehlíková.

Jako člen KDU-ČSL teď prý jen Čunek hledá další snadný terč a ten se mu nabídl takříkajíc pod nos v poněkud rozvášněné společnosti odmítající imigranty. „Podle mne ale jeho výstupy proti Pride zapadnou, protože česká společnost od listopadu 1989 ušla velký krok kupředu a je v podstatě tolerantní, a to i včetně našeho prezidenta Zemana. Pár lidí ale jistě zaujme, protože třeba pokročila otázka adopcí dětí homosexuálními páry, kdy je jeden z partnerů biologickým rodičem, a s tím mají někteří lidé problém...,“ uvedla dále bývalá ministryně.

Podle ní sice sami gayové leckdy říkají, že jim v životě už nic nechybí, přesto je zapotřebí společnost stále dokola seznamovat s problémy těchto menšin. „Smysl Pride ale není někoho pobouřit či naštvat, ale ukázat to, že to jsou stejní lidé jako kdokoliv jiný. ‚Podívejte se, jsme stejní! Nemáme kopyta a ani rohy a můžete si s námi zazpívat a slavit!‘ Je to oslava bytí, lidé se chtějí přece o víkendu také bavit. A pokud my těmto lidem nebudeme vidět do tváře, tak tam obava vždy zůstane,“ namítla vůči Čunkovým argumentům.

V Amsterdamu na úředníky napochodovali obchodníci

Že průvod Prague Pride podporují veřejně známí politici? A proč ne, míní také Stehlíková. „Třeba zrovna ministr Jiří Dienstbier jako ministr pro lidská práva to má v popisu práce. A že by to celé organizovali anebo nějak podporovali přivezení gayové z amerického velvyslanectví, to je od Čunka už úplný nesmysl! Vždyť kdysi to podporovali i jiní politici, třeba Jiří Paroubek s manželkou... Co se týče mediální propagace, je ten festival naprosto soběstačný, a není tak pravda tedy ani to, že jej známí lidé musejí nějak výrazně propagovat... Když v Amsterdamu chtěli před pěti roky tento Pride dokonce zrušit, na magistrát města napochodovali ve velkém obchodníci a hoteliéři a argumentovali tím, že je to pro ně zisk, neboť do města tak v dobu konání festivalu zavítá více turistů,“ sypala ze sebe politička a ve stejném duchu i pokračovala:

„Navíc gayové šli v tom průvodu v Praze z radosti ze života, z radosti z bytí... Jenom rozmanitá společnost, která mezi sebe přijímá všechny, může být silná a úspěšná. Všichni, kdo šli v sobotu v tom průvodu, všichni přispívají společnosti, všichni vytvářejí nemalé hodnoty. Proč se neradovat? Nemáme se přece tak špatně, abychom seděli doma a zuřivě si nadávali a báli se vyjít ven. To bylo za totality, takže v tom má Čunek takové totalitní sklony, kdy podle něj mají mít všichni stejný názor. Podstatné je, aby člověk přispíval tvorbou hodnot a jeho svoboda končila tam, kde začíná svoboda někoho jiného.“

... je to středověk

Stehlíkové se prý vůbec nepříčí názor Jiřího X. Doležala, o „čirém Čunkově středověku“. „I já si myslím, že je to od něj středověk,“ vyjádřila se k tomu rázně.

Dále někdejší ministryně připomněla, že gay hnutí v Česku je naprosto zažité a že dokonce už v době totality existovaly v ČSSR seznamy gayů.

„Ale tito lidé si pak po listopadu 1989 vytvořili o sobě povědomí, když prošli coming outem. No a že k nám jezdí turisté a podpůrci queer lidí z celého světa, je naprosto normální, a to, že se toho účastní ambasády všech demokratických států, je zcela běžné. A hledat v tom nějakého nepřítele mi přijde jako za komunistické totality anebo jako v současném Rusku. Přijde mi, že Čunek je blíž k Putinovi nežli k současnému Česku. Vysvětlím. Putin totiž za vším hledá něco špatného – ostatně veřejné projevy odlišné sexuální orientace jsou v Rusku zakázané, takže tam se ani žádné Pride nemohou konat. Funguje navíc k tomu taková zvláštní putinovská dezinformační kampaň, které se říká Gayropa. Prostě v Rusku za hospodářský pokles napřed mohou Američané, pak gayové, pak Ukrajinci, kteří se s nimi spojili. Putinovi proto taková slova, která vypouští Čunek, hrají do karet, neboť i on je vnímán ve své zemi jako takový ochránce konzervativních hodnot; je proti homosexuálům, je proti interrupcím i proti výdobytkům moderní a liberální společnosti. Je obecně proti liberalismu stejně jako Čunek, jenž také vystupuje jako antiliberální, ultrakonzervativní a zpátečnický středověký politik... Jenže problém je, že Čunek zapomíná na jedno: že je ČR dnes někde úplně jinde a Češi jsou tolerantní,“ uzavřela Stehlíková.

Přesto si nakonec ještě jednou rýpla.

„Pan senátor tvrdí, že je neuvěřitelně hrdý na to, že na Valašsku je mnoho normálních lidí. Ale i tam žije spousta gayů a leseb a dokonce i transsexuálů. A těch je mi líto, pakliže by se Čunek po volbách stal hejtmanem Zlínského kraje. Navíc ten jeho termín ‚normální lidé‘! To chce říct, že ti ostatní jsou nenormální? Ti v průvodu jsou nenormální? To je bude zavírat někam do blázinců, nebo jak? Ale homosexualita není nemoc! Když ale existují politici jako Čunek, tak se naopak musí chodit na Pride! Jeden dva roky nevyjdete na Pride a pak vás ty čunkové zadupou. Stále totiž tady dříme nenávist lidí, kteří chtějí stigmatizovat ty, kteří jsou odlišné sexuální orientace, ačkoliv je to protizákonné. Vždyť Čunek sám jako člen vlády pro antidiskrimační zákon hlasoval!“

Neznamená to, že nejsou diskriminovaní jinde

„Taková slova snad ani nechci komentovat. Vypovídá to o panu senátorovi samotném. To je skutečně mimo úroveň, k níž bych se vůbec jakkoliv nechtěla vyjadřovat,“ zmínila se ke stejnému Táňa Fischerová. Prý sice nijak výrazně nesledovala letošní pochod gayů a leseb, přesto se diví, proč bychom je nemohli nechat Prahou volně pochodovat.

„Pana senátora Čunka se ale tento problém nijak výrazně netýká, není to jeho problém, tak proč k němu nemlčí?“ diví se senátorovi herečka, a přestože „nechtěla“, nakonec svůj názor řekla.

„To je ta naše nesnášenlivost vůči něčemu, co je obecně přijímáno od společnosti dvousečně. Ovšem oni nic nikomu neudělali, nikomu nevadí, a to, že u nás nejsou diskriminovaní, ještě neznamená, že nejsou diskriminovaní jinde! A taky to neznamená, že je úplně vše v pořádku, že tady nejsou věci, které by se daly změnit, takže proč nenechat menšinu, která tohle pořádá, aby se veřejnosti jednou ročně připomněla?“ zmínila dále.

Opilci v Praze mi vadí víc!

„Jestli mi něco přijde škodlivý, pak je to spíše situace, když se na silvestra Praha promění v ráj opilců, kdy si každý může bouchnout cokoliv a nenechají nás spát. Jestli mi něco přijde škodlivý, tak to jsou nájezdy opilců ze zahraničí. My to před domem máme taky – celou noc se tam chlastá a my nespíme. Ale proč se nemluví o tom? Proč nikdo nezakáže alkoholické orgie uprostřed Prahy? Prague Pride se odehrává jen jednou za rok, tak nevím, jak to může poškodit Prahu nebo morálku...,“ uvedla nakonec Fischerová s tím, že nikdo Jiřímu Čunkovi nebrání v tom, aby zvedal veřejně témata jako rodina, přestože se i o klasické rodině jako tématu v českém parlamentu hovoří dost a dost.

„Ale to, co rodině schází, je ekonomické zázemí, protože ekonomika likviduje rodinu. To si musíme říct rovnou. Takže celá prorodinná politika v podstatě musí směřovat ke změně ekonomického systému. O tom ale pan Čunek samozřejmě nemluví,“ uzavřela k senátorově běsnění Fischerová.

Hromada: Nezávidím mu jeho smutný, černobílý život...

„Je mi líto pana Čunka, že se s normálními lidmi setkává pouze na Vysočině. Že nemá čas v průběhu roku sledovat média, která bohatě informují o svízelných problémech naší doby. Pak se mu musí jevit týden radosti v Praze jako nepatřičná podpora z mediální strany. Je-li mu k smíchu radost občanů této země vyjádřená jednou za rok stále početnějším průvodem – pak mu nezávidím jeho smutný, černobílý život. Každý z nás patří do nějaké minority. Mně je dobře s lidmi, kteří vnímají život nikoli jako černobílou povinnost, ale jako louku různobarevných květů s rozmanitou vůní. Koneckonců karnevaly v Riu, v Benátkách – jsou také sebeobranou většiny proti smutku, depresím a dogmatickým nárokům...,“ přidal nakonec svůj názor i prezident herecké asociace Jiří Hromada. Pro senátora Čunka má prý ještě dovětek:

„A ještě něco – nejsem homosexuál. Jsem Jiří Hromada, člověk, občan, který – i když žije s přítelem – má Ústavou ČR zaručena shodná práva s ostatními. I právo na radost z toho, že to v naší zemi akceptuje – nikoli pouze toleruje – již v průměru 80 % občanů. Proto miluju a snažím se životem naplnit výzvu Gándhího: ‚Buď tou změnou, kterou chceš uvidět.‘“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…