Praha 10 dá 250.000 korun Prešovu pro postižené výbuchem plynu

16.12.2019 13:27

Radnice Prahy 10 přispěje 250.000 korun svému partnerskému městu Prešovu na zajištění potřeb lidí, kteří přišli o bydlení při tragickém výbuchu plynu a následném požáru. Rozhodli o tom zastupitelé městské části, napsala ČTK.

Praha 10 dá 250.000 korun Prešovu pro postižené výbuchem plynu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání Zastupitelstva městské části Praha 10. Prošel návrh, že od příštího volebního období se počet členů zastupitelstva rožšíří ze 40 na 45

Zástupci opozice neúspěšně navrhli, aby všichni zastupitelé včetně radních věnovali slovenskému městu svoji měsíční odměnu. Při tragédii zahynulo sedm lidí.

„Vedení městské části Praha 10 si je vědomo nastalé tíživé situace v našem partnerském městě a potřeby vzájemné pomoci a solidarity,“ uvedla starostka Renata Chmelová (Vlasta). Praha 10 a Prešov jsou partnerskými městy od roku 1992. Projednání bodu předcházela minuta ticha za oběti prešovské tragédie i střelby v ostravské nemocnici, kde minulý týden dvaačtyřicetiletý střelec zabil sedm lidí.

„Klub ANO se nedomnívá, že v napjatém rozpočtu, kdy nejsou prostředky na seniory, pohotovosti a podobně, bychom měli přispívat z těchto prostředků,“ uvedla Kleslová. Navrhla, aby zastupitelstvo odhlasovalo, že příspěvek pošlou sami zastupitelé ve výši své měsíční odměny. Pomoc by tak podle Kleslové byla vyšší, kolem milionu korun, i rychlejší. Obdobný návrh neúspěšně přednesla i TOP 09.

Zastupitelka Ivana Cabrnochová (Starostové pro Prahu) řekla, že by bylo namístě podpořit i Ostravu. „Byť není naším partnerským městem, tak si myslím, že bychom měli být více solidární,“ uvedla. Dodala, že je pro návrh Kleslové a celkovou částku by rozdělila rovným dílem mezi slovenské město a Ostravu.

Chmelová v reakci uvedla, že opozice měla možnost vlastní návrhy předkládat na jednání předsedů klubů před zastupitelstvem, čehož nevyužila. Místostarosta Petr Beneš (Piráti) v reakci na návrh opozice řekl, že nepovažuje za šťastné, aby zastupitelstvo někomu přikazovalo, jak naloží se svou odměnou. Zastupitel David Satke (Piráti) to dokonce označil za nelegální. Zástupci koalice také vyjádřili politování nad tím, že i o takovéto otázce se zastupitelstvo muselo dohadovat. Podle opozice by v případě schválení šlo o deklaraci či příslib jednotlivých zastupitelů, nikoliv legální závazek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…