Prahou prošel průvod za obnovu Mariánského sloupu. Symbol vítězství katolicismu

20.05.2017 16:31

Z kostela Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově vyšel dnes po poledni náboženský průvod za obnovu Mariánského sloupu. Na akci, kterou svolalo Hnutí obnovy duchovních tradic, přišly asi čtyři desítky lidí. Cílem průvodu bylo místo strženého sloupu na Staroměstském náměstí a poté Týnský chrám, píše ČTK.

Prahou prošel průvod za obnovu Mariánského sloupu. Symbol vítězství katolicismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Průvod měl na trase několik modlitebních zastavení. „Znovupostavení sloupu se dotýká všech křesťanů,“ řekl přítomným při jednom z nich duchovní a předseda hnutí Jiří Koníček. „Národ v každé době potřebuje jednotu, která začíná ve vzájemné úctě. To je výchozí bod tolerance jiných hodnot druhého,“ poznamenal. Obnova sloupu není podle něj pouze obnovou historické památky, ale i vítězstvím dobra a je také aktuální pro národní usmíření.

Mariánský sloup se stal symbolem vítězství katolické církve nad protestanty v českých zemích, byl vztyčený 26. září 1650 jako jeden z prvních na území Čech. Stál blízko místa popravy představitelů českého stavovského odboje v roce 1621. Po vyhlášení nezávislosti Československa v listopadu 1918 byl sloup stržen davem, protože ho považoval za symbol habsburské nadvlády.

Téměř šestnáctimetrový sloup, na jehož vrcholu byla pozlacená socha Panny Marie, měl připomínat hrdinství řady obyvatel Prahy, kteří v roce 1648 ubránili Staré a Nové Město pražské před Švédy.

Podle měsíc staré informace začaly úřady posuzovat návrat sloupu na Staroměstské náměstí. Žádost o jeho umístění podala Společnost pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. Na místo by se mohl vrátit v roce 2018, kdy si Praha připomene výročí stržení této památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…