Pravda o babyboxech. Senátorka Chalánková po tragédii v Bratislavě

21.04.2022 18:30

Senátorka Jitka Chalánková se vyjádřila k nešťastné události, k níž došlo v bratislavském babyboxu. Novorozený chlapeček zde zemřel poté, co zřejmě nefungovala signalizace babyboxu. Tato tragédie tak otevřela diskusi o přínosu těchto zařízení.

Pravda o babyboxech. Senátorka Chalánková po tragédii v Bratislavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Jitka Chalánková

„V bratislavském babyboxu v centru Hniezdo záchrany byl nalezen novorozený chlapeček bez známek života. Případ je vyšetřován kriminální policií. Podle prvních informací, které máme k dispozici, nefungovala signalizace a dítě bylo pravděpodobně v boxu několik dní. Je navýsost kruté, že až taková (vím, že ojedinělá) hrůzná událost otevřela diskusi o přínosu babyboxů vůbec,“ poznamenala Jitka Chalánková ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz. 

„Česká republika byla za babyboxy kritizována i Výborem pro práva dítěte OSN. Paradoxně právě v tomto případě Českou republiku tato kritika nezajímá, když v jiných agendách se jí právě lidskoprávní aktivisté často ohánějí. Mediální svět představil babyboxy jako schránky, které zachraňují děti před smrtí v popelnici. Jenže realita je mnohem složitější. Počet nebohých mrtvých novorozených dětí nalezených na různých místech se dlouhodobě nemění. Kolik z dětí odložených v babyboxech by právě takto skončilo, to se neví a nelze to nijak prokázat či propojit,“ dodává Chalánková. 

„Výbor pro práva dítěte stejně jako já vytýká této aktivitě zvýšení nabídky pro snadné řešení nechtěné situace bez přijetí jistě obtížné zodpovědnosti. Bere dítěti právo znát svou identitu. Jde o základní lidské právo, pokud je to možné. Samozřejmě s právem na život, to nezpochybňuji. Ohrožené či opuštěné dítě musí být pod dohledem státu, to soukromá iniciativa dokonce bez jakékoliv zákonné úpravy nemá nahrazovat. Snad nežijeme ve středověku a najdeme jiné možnosti,“ míní Chalánková, že je třeba hledat jiné cesty, jak pomoci ženám v situaci nečekaného těhotenství.

Celé vyjádření Jitky Chalánkové:

V tomto týdnu jsme byli seznámeni s krutou zprávou.

V bratislavském babyboxu v centru Hniezdo záchrany byl nalezen novorozený chlapeček bez známek života.

Případ je vyšetřován kriminální policií. Podle prvních informací, které máme k dispozici, nefungovala signalizace a dítě bylo pravděpodobně v boxu několik dní.

Je navýsost kruté, že až taková (vím, že ojedinělá) hrůzná událost otevřela diskusi o přínosu babyboxů vůbec.

V České republice je nyní v provozu 81 babyboxů.

Podle zakladatele této aktivity i podle výrobce jsou více pod kontrolou než ten slovenský případ.

Navíc oba dostanou sms zprávu o vložení dítěte, kromě jiné signalizace. Stačí to?

Proč je tomu tak a ne jinak, nikdo neví.

Žádný zákon totiž tuto soukromou aktivitu neupravuje.

Česká republika byla za babyboxy kritizována i Výborem pro práva dítěte OSN.

Paradoxně právě v tomto případě Českou republiku tato kritika nezajímá, když v jiných agendách se jí právě lidskoprávní aktivisté často ohánějí.

Mediální svět představil babyboxy jako schránky, které zachraňují děti před smrtí v popelnici. 

Jenže realita je mnohem složitější. Počet nebohých mrtvých novorozených dětí nalezených na různých místech se dlouhodobě nemění. Kolik z dětí odložených v babyboxech by právě takto skončilo, to se neví a nelze to nijak prokázat či propojit.

Výbor pro práva dítěte stejně jako já vytýká této aktivitě zvýšení nabídky pro snadné řešení nechtěné situace bez přijetí jistě obtížné zodpovědnosti.

Bere dítěti právo znát svou identitu. Jde o základní lidské právo, pokud je to možné. Samozřejmě s právem na život, to nezpochybňuji.

Ohrožené či opuštěné dítě musí být pod dohledem státu, to soukromá iniciativa dokonce bez jakékoliv zákonné úpravy nemá nahrazovat. Snad nežijeme ve středověku a najdeme jiné možnosti.

Je třeba hledat jiné cesty, jak pomoci ženám v situaci nečekaného těhotenství.

Mnohdy je třeba sociální pomoci a poradenství.

Pro usnadnění možnosti předání dítěte do adopce tuto cestu zjednodušit. Velkou komplikací se stala úprava v novém Občanském zákoníku. Počet adopcí poklesl až vymizel. Souvisí to jednak s výše zmíněným Občanským zákoníkem, dále pak s novelami Zákona o sociálně- právní ochraně dětí.

Situace v oblasti péče o ohrožené děti se stala neuváženými zásahy a tlakem aktivistů nejhorší za posledních 40 let. A hlavně není ku prospěchu dětí.

Na konci března jsme s kolegy a kolegyněmi z Expertní skupiny pro pomoc ohroženým dětem zpracovali Desatero návrhů, co vše je třeba změnit v této oblasti. A to koncepčně s ohledem na blaho dětí.

Navíc Dětská centra jsou schopná pomáhat v nejrůznějších situacích maminkám i dětem.

Pokud přežijí naprosto nelogický tlak aktivistů na jejich rušení.

Legislativu pro zlepšení možnosti anonymních porodů je také možno zkvalitnit.

Podklady jsme s kolegy připraveni předat vládě a pomoci při řešení.

Diskuse by měla být opravdu odborná a nikoliv jednostranně a často až demagogicky zaměřená.

Osvěta by měla být vedena tím skutečným nejlepším zájmem ohrožených a opuštěných dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…