Pravicové pohádky pro hlupáky. Expremiér si přečetl ekonomický program SPOLU

27.08.2021 18:22

Bývalý premiér Jiří Paroubek tepe do koalic PirStan a zejména SPOLU za jejich plány na konsolidaci státního rozpočtu, které jsou podle něho jen bujnou fantazií. „Chiméry o tom, že už vznik vlády s účastí pravice bude znamenat mimořádně vysoký nárůst HDP v příštích letech, což pokryje bohatě díry ve státním rozpočtu, jsou pohádky pro hlupáky,“ tvrdí Paroubek a dodává, že za posledních vlád pravice mezi lety 2007 a 2013 došlo dvakrát k hospodářské recesi.

Pravicové pohádky pro hlupáky. Expremiér si přečetl ekonomický program SPOLU
Foto: reprofoto XTV, tan
Popisek: Expremiér Jiří Paroubek hostem XTV

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí

„Pravicové strany, soustředěné ve dvou předvolebních koalicích, PirStan a SPOLU, rády fantazírují o rozpočtové odpovědnosti a o vyrovnanosti státního rozpočtu. Tedy někdy v daleké budoucnosti. Přitom největší schodky státního rozpočtu, počínaje rokem 2009 až do roku 2013 – dělaly každoročně ohromné záseky do státního rozpočtu právě pravicové vlády,“ tvrdí ve svém komentáři na webu Vaše věc tehdejší lídr ČSSD Paroubek.

Zato ale chválí vládu Sobotkovu a později Babišovu, které prý schodky státního rozpočtu pravidelně snižovaly v období od roku 2014 do 2019, a několikrát byl rozpočet dokonce s přebytkem. „To se pochopitelně změnilo v roce 2020, kdy se objevila pandemie, která vlastně zasáhla hospodaření státu lockdownem. To na jedné straně generovalo nové a vysoké výdaje státu na udržení zaměstnanosti a udržení existence stovek a tisíců firem a živností. Na druhé straně byl ale daňový výnos, a tedy i příjmy státního rozpočtu, podstatně nižší než obvykle,“ hledá jednoznačné příčiny krize Paroubek.

„V tomto roce se bude schodek státního rozpočtu pohybovat kolem 400 mld. korun. Je to neslýchaně vysoké číslo, ale ČR, pokud jde o vývoj deficitu státu, není v nastalé situaci ve světě výjimečná. Tedy myslím mezi zeměmi s vyspělou ekonomikou. Dokonce i státy známé svou vysokou rozpočtovou odpovědností, jako je Německo či Švédsko, musely změnit přístup ke svému státnímu rozpočtu a propadly se z přebytkového hospodaření do hospodaření deficitního,“ omlouvá Paroubek současný vysoký schodek rozpočtu, který je prý stejný všude po světě.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí
Samozřejmě se bude muset dříve nebo později státní rozpočet konsolidovat, ale k tomu je podle Paroubka nutné mít rozpočtově odpovědnou vládu a kvalifikovaného ministra financí. A také prý nesmí být státní kasa zatěžována zbytečnými výdaji, mezi něž Paroubek řadí třeba navyšování zbrojních výdajů na 2 % HDP, jak prosazují pravicové strany.

„To by ale znamenalo v příštích letech každoročně navyšovat státní rozpočet v položce Ministerstva obrany o desítky miliard korun. Zdá se ale, že zbraňové systémy a zbraně, které lifrují s velkou láskou jednotlivým státům NATO zejména americké a vůbec zahraniční zbrojařské koncerny, jsou v mnoha směrech k ničemu v boji s odhodlaným protivníkem, jako je např. Tálibán. Tyto finančně supernáročné zbraně a zbraňové systémy jsou k ničemu také při boji s mezinárodním terorismem. Asi to chce přehodnotit vojenské doktríny zemí NATO,“ radí Paroubek, podle něhož kvůli zbytečnému zbrojení bude méně peněz na školství nebo zdravotnictví.

Paroubek kritizuje koalici SPOLU také za to, že mluví o zrušení 15% sazby DPH na potraviny, ačkoliv právě potraviny v minulé pravicové vládě vyšší zdanění dostaly. „Koalice SPOLU, jejíž členské strany, ODS, TOP 09 i lidovci, tak rády žvaní o rozpočtové odpovědnosti, se nebojí před volbami sáhnout ani do arsenálu demagogie. Chtějí zcela zrušit 15% sazbu DPH, kterou jsou zatěžovány potraviny, a přesunout takto zatím zdaňované zboží do nižší, desetiprocentní sazby DPH,“ píše Paroubek.

„Připomenu jen, že v době vlády, kterou jsem vedl, tedy na konci roku 2006, dosahovala snížená sazba DPH (vesměs na potraviny) výši pouhých 5 %. A zvýšená sazba DPH pouhopouhých 10 %. Daňová reforma, prosazená Topolánkovou vládou, v níž byly zastoupeny z dnešních stran ODS, KDU-ČSL a prostřednictvím Kalouska a Schwarzenberga také TOP 09, znamenala snížení daňových sazeb u daně z příjmu pro nejbohatší a příjmově nejsilnější občany a také odstranění daňové progrese ve firemním sektoru. A aby alespoň z části vyrovnala v důsledku toho vzniklé daňové výpadky, prosadila tato vláda, počínaje rokem 2008, zvýšení sazeb DPH, což se týkalo také potravin. Dnes chce jít tato koalice, a v ní zastoupené strany, opačným směrem,“ nechápe Paroubek demagogii pravicových stran.

To podle Paroubka jasně ukazuje, že lidé ze SPOLU vědí o státní správě jen velmi málo. „Ukazuje se, že v řadách koalice SPOLU kromě ekonomických kutilů typu Skopečka není žádný skutečný národohospodář, který by se v nastalé situaci, kdy je potřeba se vážně zamyslet nad konsolidací veřejných financí, chtěl chovat odpovědně. Chiméry o tom, že už vznik vlády s účastí pravice bude znamenat mimořádně vysoký nárůst HDP v příštích letech, což pokryje bohatě díry ve státním rozpočtu, jsou pohádky pro hlupáky, kteří tomu snad chtějí věřit,“ znovu tvrdí Paroubek, že pravicová vláda by byla pro státní kasu jen pohromou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…