Právníci z obou komor budou jednat o změně pravomocí prezidenta. Senátoři by rádi usnadnili jeho žalování

20.11.2019 6:25

Možné změny prezidentských pravomocí v souvislosti se zavedením jeho přímé volby budou hlavním tématem, o němž dnes mají jednat sněmovní a senátní ústavní komise na společném jednání.

Právníci z obou komor budou jednat o změně pravomocí prezidenta. Senátoři by rádi usnadnili jeho žalování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovoří ve sněmovně

Nejčastěji se v této souvislosti mluví o přesnějším vymezení povinnosti hlavy státu jmenovat či odvolat člena vlády nebo o jmenování profesorů.

Senátoři by chtěli změnit způsob projednávání ústavní žaloby na prezidenta. Nyní musejí senátní návrh žaloby odsouhlasit ústavní většiny v obou komorách Parlamentu, tedy třípětinová většina přítomných senátorů a třípětinová většina poslanců.

V praxi ale vzhledem k odlišnému složení obou komor má žaloba minimální šanci na to, aby doputovala k Ústavnímu soudu. Ukázalo se to v září u žaloby, kterou chtěly Senát a opozice ve Sněmovně vymezit s pomocí ústavních soudců mantinely prezidentské funkce.

Nově by podle senátorů mohly ústavní žalobu předložit obě komory nezávisle na sobě, pokud by tuto pravomoc neměl mít znovu pouze Senát jako před zavedením přímé volby hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…