Pražská TOP 09 odmítá výzvu Prahy Sobě rozpustit svou buňku

02.09.2023 6:15 | On-line

Pražská TOP 09 odmítla výzvu Prahy Sobě, aby strana rozpustila svou buňku v hlavním městě. Zároveň odmítla jakékoliv pochybení náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) a jeho účast v kauze Dozimetr. Předsednictvo TOP 09 Praha zásadně odmítá útok uskupení Praha Sobě, které v rozporu s elementární demokratickou kulturou vyzývá svou politickou konkurenci k vlastnímu zrušení pražské organizace, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě krajský manažer Lukáš Svěchota.

Pražská TOP 09 odmítá výzvu Prahy Sobě rozpustit svou buňku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Představitelé Prahy Sobě v čele se svým lídrem Janem Čižinským ve čtvrtek novinářům sdělili, že se obrátí na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou s výzvou, aby kvůli informacím médií o roli náměstka Pospíšila (TOP 09) v kauze Dozimetr rozpustila pražskou buňku strany.

Podnětem k návrhu na Pospíšilovo odvolání ze strany Prahy Sobě byl článek Deníku N, odkazující na neveřejný policejní spis. Pospíšil podle něj zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09, kde se setkali jeho bývalý asistent Jiří Fremr s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Michalem Redlem. Podle zástupců Prahy Sobě to znamená, že Pospíšil stál u zrodu korupční skupiny. Pospíšil jakékoliv své pochybení odmítl. Kauza se týká zakázek v dopravním podniku (DPP).

„Uskupení Praha Sobě se nepodařilo nás porazit ve volbách a touto manipulativní kampaní se pokouší pokračovat v politickém boji jinými prostředky. Věříme, že podstata demokracie je právě v soutěži více subjektů na pražské politické scéně, a nebudeme tedy Prahu Sobě, jejíž člen Adam Scheinherr byl jako náměstek primátora a předseda dozorčí rady dopravního podniku přímo zodpovědný za to, aby kauzy, jako je Dozimetr, vůbec nevznikly, vyzývat k rozpuštění," uvedla pražská TOP 09 v dnešním prohlášení.

TOP 09 je podle krajského předsednictva suverénní stranou, která vnitřní potíže řeší sama. Výroky Prahy Sobě jsou podle strany manipulativním překrucováním informací a pokusem o diskreditaci Jiřího Pospíšila, který v kauze Dozimetr není z ničeho obviněn, ani podezřelý.

Pekarová Adamová by podle Prahy Sobě měla rozpustit celou pražskou buňku strany. Zastupitelka Hana Třeštíková (Praha Sobě) ve čtvrtek novinářům řekla, že "z policejních protokolů je jasné, že pražská TOP 09 se zbavila neúplatných zastupitelů a zcela ji ovládnul z našeho pohledu zkompromitovaný Jiří Pospíšil."

Pospíšil již dříve zopakoval, že má svědomí čisté a neudělal nic nezákonného ani nemorálního. "Rok je kauza prověřována orgány činnými v trestním řízení a opět opakuji, nejsem obviněný ani podezřelý," řekl. Pokud by obviněn byl, okamžitě by podle svých slov rezignoval na funkci v radě hlavního města.

V kauze Dozimetr policie obvinila mimo jiné někdejšího náměstka primátora a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele DPP Mateje Augustína nebo podnikatele Michala Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…