Předvolební debata v ČRo pro obyvatele obce Zvole u Prahy. Takto vypadala

09.10.2014 18:50

Poslední speciál Radiožurnálu před volbami se odehrál v obci Zvole u Prahy. Debatu moderoval redaktor Jan Pokorný. Zájem o místní politiku dokumentoval moderátor hojnou účastí návštěvníků. Celá diskuse se zabývala konkrétními místními problémy, od stavby polyfunkčního domu přes vybudování chodníků či vydávání místních novin. Ve Zvoli kandidují tři subjekty, a to hnutí Jdeme dál, Zvole 2022 a Zvole spolu.

Předvolební debata v ČRo pro obyvatele obce Zvole u Prahy. Takto vypadala
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

První dotaz moderátora se zaměřil na koaliční potenciál zúčastněných. Kromě stávajícího starosty Miroslava Stoklasy (hnutí Jdeme dál) se představitelé obou dalších uskupení vyslovili pro spolupráci. Jana Straková (Zvole spolu) si dovede představit spolupráci i s ostatními kandidujícími subjekty, nechtějí prý „kopat příkopy“, ale naopak postupovat společně v zájmu obce. Současný starosta Miroslav Stoklasa se podle svých slov domnívá, že ostatní dvě hnutí už nyní spolupracují, alespoň na úrovni předvolebních akcí. Třetím účastníkem a představitelem dalšího uskupení, které kandiduje, byl Tomáš Hájek (Zvole 2022). Číslice 22 prý vyjadřuje předsevzetí pracovat koncepčně a zabývat se obcí na více než jedno volební období.

Debata se odehrála v nově vystavěném polyfunkčním domě ve Zvoli u Prahy. A právě i díky tomuto projektu se účastníci střetli.  „Za dobré vás málokdo pochválí, za vše špatné určitě může starosta,“ říká s povzdechem Miroslav Stoklasa. Tomáš Hájek tvrdil, že občané jsou špatně informováni, radnice prý není dostatečně vstřícná. Jana Straková souhlasila s tím, že obec polyfunkční dům potřebovala. V domě je nyní nová družina pro děti, avšak Straková kritizovala její nízkou kapacitu. Proto by chtěla dům přeorgazinovat tak, aby měl větší kapacitu než současných 60 dětí. Školáci od čtvrté třídy totiž už nemají garantováno, že mohou družinu využívat.

Obec potřebuje chodníky, zejména ten ke hřbitovu

Dalším tématem byl slibovaný chodník ke hřbitovu. „Vyjednání stavby není jednoduché. Část pozemku je dodnes zapsaná jako vodní plocha,“ uvedl starosta příklad absurdity, která se podle něj řeší třeba i rok. Námitka diskutujících však zněla, že na to měl Miroslav Stoklasa až 8 let.

„Za poslední čtyři roky se udělalo tolik práce, že za žádné předchozí období se tolik neudělalo,“ odvětil současný starosta a zdůraznil všechny důležitější projekty, které se realizovaly.

„Tato obec potřebuje změnu a zrychlit,“ kontroval Tomáš Hájek a navrhoval i levnější varianty výstavby chodníku.

„Já bych preferovala chodník po návsi. Nám chybí chodník od polyfunkčního domu směrem k hlavní silnici. Děti teď chodí po silnici. Chodníky musí být propojené,“ vysvětlovala svou představu kandidátka Straková a souhlasila s výběrem levnější varianty.

Zvolské noviny

Dalším tématem byly místní noviny, které měly vycházet čtyřikrát do roka + 1 a starosta čelil kritice, že tomu tak nebylo. „Já jsem je zdědil,“ bránil se Stoklasa a popsal, jak nefungovala tisková komise. Ujistil přítomné, že noviny byly vždy otevřené a svobodně publikovaly články o dění ve Zvoli. Starosta se ale hned vrátil k výstavbě polyfunkčního domu, kde byl problém s dodavatelem, který odstoupil. „Nebyl čas dělat noviny,“ hájil se.

Na řadu přišly i otázky z pléna

„Proč se začaly chodníky stavět až před volbami a ne dříve?" zněla první z nich. „Chodník se začal stavět ve chvíli, kdy obec měla dostatek finančních prostředků,“ tvrdí starosta a popírá, že by jeho výstavba před volbami měla účelově pomoci stávajícímu osazenstvu radnice ke znovuzvolení.

„Jak změníte polyfunkční dům?" Tak se ptala jedna z přítomných Jany Strakové, která to má v plánu. Ta vysvětlila, že by pozměnila dispozici a přesunula knihovnu tak, aby se zvýšila kapacita družiny. To však tazatelku neuspokojilo, protože by si přála zachovat hlavní sál pro občany tak, aby se tam mohly pořádat taneční zábavy, různá jiná setkání či projekce pro místní.

Je Jedeme dál ochotno spolupracovat s ostatními kandidáty?

Na setkání se dostavil i spisovatel a publicista Ondřej Neff, který se ptal, zda hnutí Jedeme dál, které Miroslav Stoklasa zastupuje, je ochotno nějakým způsobem případně po volbách spolupracovat s přítomnými konkurenty. „Myslím, že naše programy a názory jsou natolik rozdílné, že by to nešlo,“ přiznal současný starosta, ale to až po naléhání, aby jasně odpověděl.

Školka, škola, dům pro důchodce, čistička, vodojem..

Přítomní připomněli, že Zvole má také nedostatečnou školku. „Já si myslím, že tady není strategický plán. Vše se řeší, až když něco začne chybět a občané si stěžují. Tady nechybí jenom školka, ale je to problém i školy,“ tvrdí Tomáš Hájek ze Zvole 2022. Rozhodně by se chtěl těmito otázkami koncepčně zabývat.

Miroslav Stoklasa z hnutí Jdeme dál vysvětloval určité nedostatky tím, že obec prošla bouřlivým rozvojem, když z obce se třemi sty obyvateli bylo náhle víc než tisíc. Vše se podle něj řeší a postupně vybudovává. Dnes má obec asi 1700 obyvatel.

Kde vzít peníze na smělé projekty

Tomáš Hájek zase odpovídal na dotaz diváka, kde chce vzít peníze na všechny velké plány, které Zvole 2022 má v programu. Od stacionáře pro seniory, školy, školky, čističky vod a dalších smělých projektů…  Hájek je přesvědčen, že peníze by díky dobré koncepci získal z dotací.

První kroky po zvolení

Jana Straková by po zvolení nejdříve podle svých slov nabídla ruku spolukandidátům, aby se vytvořil spolupracující tým pro práci na lepších zítřcích Zvole.

Tomáš Hájek: „Přijal bych ruku.“  „A změnil bych řízení obce, aby bylo jasné, kdo má odpovědnost za jednotlivé oblasti,“ dodal. Současný starosta Miroslav Stoklasa by se pustil do vybudování chodníku na návsi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…