Premiér Babiš navrhuje mimořádné odměny zdravotníkům v první linii. Platit by měly pojišťovny

04.04.2020 11:16

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje mimořádné odměny pro zdravotníky, kteří stojí v boji proti koronaviru v první linii. Zaplatit je podle jeho slov mají pojišťovny. Očekává, že některá protikoronavirová opatření by se mohla začít rozvolňovat už před Velikonocemi, řekl v rozhovoru pro Právo.

Premiér Babiš navrhuje mimořádné odměny zdravotníkům v první linii. Platit by měly pojišťovny
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš

„Za velice důležité považuji okamžitě navrhnout odměny pro zdravotníky, kteří jsou v první linii a samozřejmě i v domovech seniorů a v sociálních službách. Peníze by mohly jít od zdravotních pojišťoven,“ uvedl premiér Babiš.

„Odměny by měly směřovat zejména pro odběrové týmy, záchranku, infekční oddělení, ARO, laboratoře a ostatní zdravotníky pečující o covidové pacienty a hygieniky,“ upřesnil premiér.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v týdnu nastínil, že jako první by se mohlo otevřít ruzyňské letiště a letecké cesty do zahraničí. V tom je předseda vlády opatrnější. „S dovolenými bych byl ještě opatrný. Pokud se bude situace v Evropě zlepšovat, musíme v prvé řadě zajistit, aby se mohlo cestovat pracovně. Tím myslím odborné pracovníky, techniky a další, kteří dělají servis nebo zprovozňují průmyslové a technologické dodávky našich firem,“ uvedl Babiš.

Postupné rozvolňování protikoronavirových opatření samozřejmě bude záležet na dalším vývoji pandemie v Česku i ve světě. „Možná už v pondělí na vládě přijdeme s uvolněním určitých obchodů jako elektra, papírnictví či obuvi. Přemýšlíme o tom, že bychom uvolnili venkovní sportoviště určená pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu, letectví, kanoistiku a další,“ uvedl předseda vlády, s tím, že i to bude mít zatím jistá pravidla a omezení.

„Když to půjde, tak postupně se můžeme pomalu vracet k normálu i před Velikonocemi,“ odhaduje Babiš vzhledem k tomu, že boj s nemocí v porovnání s jinými zeměmi zvládáme celkem dobře a nárůsty počtu nakažených nejsou tak dramatické. Zdůraznil, že v žádném případě se nesmí zopakovat to, co se stalo v domovech seniorů, v zařízeních sociální péče, abychom se nedostali do situace jako v Itálii nebo ve Španělsku. 

Další na řadu by pak přišly školy, restaurace a kulturní aktivity. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…