Premiér Babiš označil výzkum umělé inteligence za klíčový pro české hospodářství

25.06.2019 19:28

Výzkum umělé inteligence je klíčový pro další rozvoj českého hospodářství. Na Evropském fóru pro vědu, výzkum a inovace v Drážďanech to dnes řekl premiér Andrej Babiš. V saské metropoli podle svých slov našel mimo jiné podporu pro vznik evropského centra umělé inteligence v Praze. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček avizoval, že Česko a Sasko vytvoří společnou inovativní platformu.

Premiér Babiš označil výzkum umělé inteligence za klíčový pro české hospodářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš ve svém projevu na úvod fóra připomněl, že Česko má zájem zřídit v Praze jedno z budoucích takzvaných evropských center excelence pro umělou inteligenci, tedy centrum spojující základní a aplikovaný výzkum a vytvářející špičkové technologie. Evropská komise plánuje na rozvoj technologií a průmyslu souvisejícího s umělou inteligencí v příštích deseti letech poskytnout asi 20 miliard eur (téměř 512 miliard Kč).

„Jsme nejlepší kandidát z tohoto regionu,“ řekl premiér. Česko podle něj má „velké šance“, aby se sídlem budoucího centra skutečně stalo, a to i díky množství vědců, kteří se na umělou inteligenci specializují. „Je to budoucnost naší ekonomiky, našeho průmyslu... a myslím si, že i tady jsme získali spojence,“ řekl později Babiš českým novinářům.

Podle saského premiéra Michaela Kretschmera, který Babiše ve svém proslovu na fóru označil za přítele, by nové impulzy pro řešení otázek budoucnosti měly přicházet „z východní části Evropy“. Podpořil proto další rozvoj výzkumné spolupráce mezi Saskem, Českem a Polskem.

Konkrétní podoby spolupráce mezi Prahou a Drážďany podle ministra průmyslu a obchodu Havlíčka nabere v „česko-saské inovační platformě“, jejíž součástí by měly být vysoké školy a další výzkumné instituce z obou stran hranice.

V Drážďanech se podle Havlíčka dojednal také vznik první pobočky prestižního výzkumného Fraunhoferova institutu v Česku. Fungovat bude v Ostravě a věnovat se má zavádění umělé inteligence do materiálového inženýrství. Česko se chce inspirovat v Sasku také v podpoře start-upů. Důraz přitom podle ministra nechce klást na jejich přímou finanční podporu, ale na budování jejich inkubátorů.

Evropské fórum pro vědu, výzkum a inovace, kterého se dnes Babiš s Havlíčkem mimo jiné zúčastnili, se koná v Německém muzeu hygieny v Drážďanech. Během dne na něm vystoupila řada vědců, kteří bádají v oblasti medicíny, ochrany životního prostředí, digitálních technologií či materiálového výzkumu. Přijeli například i zástupci pražské Karlovy univerzity, brněnské Mendelovy univerzity či české Akademie věd.

Babiš dnes v saské metropoli navštívil také několik výzkumných ústavů včetně Fraunhoferova institutu, univerzitního střediska protonové terapie či střediska regenerativních terapií. Prohlédl si rovněž výrobní závod automobilky Volkswagen, který se zaměřuje na výzkum a vývoj v oblasti elektromobility.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…