Premiér Sobotka dal lidem u Vrbětic dárek. 3000 korun

21.12.2015 19:35

Lidé ze tří obcí v okolí muničních skladů ve Vrběticích dostanou odškodnění v celkové výši šesti milionů korun. Každý zdejší občan by tak měl dostat zhruba 3000 korun. Dnes po jednání vlády o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ve Vrběticích vybuchly loni dva sklady s vojenským materiálem včetně munice.

Premiér Sobotka dal lidem u Vrbětic dárek. 3000 korun
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečné oblasti

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) by obce mohly začít vyplácet peníze začátkem příštího roku. Ministři se shodli také na změnách v ostraze areálu. Ubude vojáků a území se ohradí plotem, ušetří se víc jak sto milionů ročně. "Vláda dnes rozhodla o odškodnění obyvatel postižených loňskými výbuchy muničních skladů v okolí Vrbětic. Občanům Vlachovic-Vbětic, Haluzic a Lipové, tedy obcí, odkud museli být občané evakuováni a jejichž život byl zasažen bezpečnostními opatřeními, poskytneme celkem šest milionů korun," napsal ČTK Sobotka.

Rozhodnutí o odškodném přivítali starostové dotčených obcí

Výplatu odškodného zajistí obce, lidé o ně nebudou muset žádat. "Dotaci dostane automaticky ten, kdo je v obci přihlášen, prostřednictvím obecního úřadu," uvedl Chovanec. Peníze zajistí ministerstvo vnitra, které zpracuje i veškerou potřebnou potřebnou agendu a zúčtování. Ministr odhadl, že lidé by odškodné mohli dostat na začátku příštího roku.

Přibližně ve stejné době by vláda podle dnešního vyjádření Sobotky měla zveřejnit dosavadní náklady na řešení následků výbuchů. Celkový účet lze dle slov premiéra předložit až za rok, možná za dva, podle toho, kdy se podaří dokončit sanaci areálu. "Doufám, že v té době už budeme znát výsledky policejního vyšetřování a budeme vědět, na kom máme tyto náklady vymáhat," doplnil Sobotka.

Rozhodnutí o odškodném přivítali starostové dotčených obcí. "Jsem rád, že před Vánoci přišla taková zpráva, je to vstřícný krok," řekl dnes ČTK starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN). Další peníze by podle něj však měly následovat, protože životy obyvatel dál ovlivňuje likvidace škod. Podle Hověžáky by obce měli mít možnost žádat o dotaci.

"Je to určitě dobrá zpráva, že konečně po roce se něco pohnulo a lidé něco dostanou," řekla dnes ČTK starostka Haluzic Stanislava Zvonková (nez.). Lidé původně požadovali vyšší částku, podle starostky je dobře, že dostanou alespoň nějaké peníze.

První výbuch zasáhl areál loni v říjnu a vyžádal si dva lidské životy

Na začátku příštího roku se změní také režim ostrahy areálu a jeho okolí. Dosud ho střeží armáda a policie. Od konce ledna bude muniční sklady hlídat státní podnik Vojenské lesy a statky, uvedlo dnes ministerstvo obrany. Areál bude také dočasně oplocen takzvanou oplocenkou, tedy plotem užívaným v lesním hospodářství. Náklady na střežení by se podle ministerstva obrany měly snížit o 113 milionů na 31 milionů korun ročně.

Ministr Chovanec dříve uvedl, že fyzickou ostrahu částečně nahradí kamerový systém. Riziko hrozí podle něj zejména kvůli zvědavým lidem nebo dětem a mladistvým, kteří by se mohli pokusit dostat do kontaminované zóny. Podle Zvonkové by se však tamní obyvatelé jistě cítili bezpečněji, kdyby na místě zůstala armáda v původním rozsahu. Na místě je vždy kolem 120 policistů a vojáků.

První výbuch zasáhl areál loni v říjnu a vyžádal si dva lidské životy. Následovalo po něm 355 neřízených výbuchů. Další sklad explodoval v prosinci. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Exploze vyšetřuje policie jako úmyslné obecné ohrožení. Státní zástupce již podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.

Při celkem pěti evakuacích muselo svá bydliště opustit asi 2000 lidí z okolí. Sanace areálu ve Vrběticích může trvat i několik let. Odvoz zbrojního materiálu bude dokončen do konce letošního roku. Poslední kamion s municí odjede ve středu, uvedlo dnes ministerstvo vnitra. Na místě při tom bude premiér Sobotka. Podle Zvonkové se ten den také uskuteční schůzka se starosty, na které budou podrobněji informováni o odškodnění obyvatel i střežení areálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…