Premiér Sobotka před hlasováním o důvěře vládě představil programové priority

18.02.2014 11:04

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci před hlasováním o důvěře vládě stručně představil programové prohlášení. Uvedl, že koalice doručila text programového prohlášení do sněmovny všem poslankyním a poslancům. Obsahuje priority jednotlivých resortů i kabinetu jako celku. Je doplněno koaliční smlouvou, oba dokumenty se podle premiéra doplňují.

Premiér Sobotka před hlasováním o důvěře vládě představil programové priority
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Šéf sociální demokracie a ministerský předseda Bohuslav Sobotka prohlásil, že vláda je připravena k debatě i s opozičními stranami a je ochotna hledat podporu napříč politickými stranami zastoupenými v Parlamentu. Zdůraznil také to, že po řadě měsíců konečně přichází vláda, která má jasný politický mandát. „Máme vládu, která má za sebou jasnou většinu v Poslanecké sněmovně a také většinu v Senátu, což dává šance na to, aby prosadila svůj program," uvedl.

Sobotka dále krátce představil několik hlavních cílů, se kterými vláda vstupuje do svého funkčního období. Prvním z nich je nastartování hospodářského růstu a prosperity, dále investice do hospodářského růstu a zároveň udržení deficitu rozpočtu pod 3 procenty HDP.

Vláda chce zrušit nespravedlivé reformy

Druhým cílem kabinetu je podle Sobotky snaha napravit chyby, které se staly v reformách vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase. „Odstranit sociálně nespravedlivé reformy, které nespravedlivě dopadaly především na rodiny s dětmi, důchodce nebo zdravotně postižené. Týká se to rušení druhého pilíře, návratu k valorizaci penzí nebo rušení zdravotnických poplatků," prohlásil premiér.

Další prioritou Sobotkova kabinetu je zlepšení fungování státu. „Aby lidé, kteří platí daně, mohli počítat s tím, že od státu dostanou ve všech oblastech kvalitní služby. Stát musí fungovat také transparentně a racionálně. Stát musí fungovat podle představ a potřeb občanů," uvedl premiér.

„Nechceme lidem brát jejich peníze. Nechceme zvyšovat daň z přidané hodnoty, jak činily předchozí vlády, když hledaly chybějící prostředky. Naším cílem nebudou škrty v investicích nebo platech, vláda musí postupovat rozumně. Chceme šetřit na provozních výdajích státu, musíme hledat úspory a vést boj proti daňovým únikům, proti zlodějnám a nepoctivosti. V příštích letech se pokusíme výrazně zefektivnit výběr daní a snížit tlak na jejich zvyšování," prohlásil dále Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…