Přemnožené lidstvo! Bojíme se smrti, a co planeta? psal český miliardář. A co se z toho vyvinulo...

21.04.2020 9:27

Úspěšný investor a podnikatel, miliardář Václav Dejčmar, stál mimo jiné za rozjezdem pražského centra moderního umění DOX, nebo sponzoroval prezidentskou kampaň Jiřího Drahoše. Teď zjistil, že v současné koronavirové krizi našla naše společnost nový fetiš. A tím fetišem je lidský život. Najednou jsme prý ochotni za něj obětovat cokoliv, klidně i planetu.

Přemnožené lidstvo! Bojíme se smrti, a co planeta? psal český miliardář. A co se z toho vyvinulo...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Podnikatel Václav Dejčmar

„Přijde mi fascinující, jak se každý zachráněný lidský život (byť jen v rámci jedné nemoci) stal novým fetišem. To je v historii lidstva poprvé,“ zamyslel se miliardář na svém Facebooku. Západní společnost najednou ukazuje, že je za tento fetiš ochotna obětovat cokoliv.

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí

„Ve stejnou chvíli přitom ale moc lidí nezajímá stav planety nebo utrpení miliard zvířat, které přemnožená civilizace homo sapiens každý rok usmrtí, aby zkonzumovala jejich maso,“ rozohnil se investor.

Podivil se 'absurdnímu myšlenkovému veletoči', kterým se život začal prohlašovat za 'právo' a stárnutí za nemoc.

A pak miliardář vynesl nad přemnoženým lidským druhem odsuzující rozsudek: „Za sebe soudím, že na toto sebestředné antropocentrické náboženství nakonec jako druh doplatíme“.

Pod příspěvkem se kromě klasických 'palců nahoru', jak to pán z DOXu skvěle napsal a jak je to antropocentrické náboženství skutečnou cestou do záhuby, objevil i polemický příspěvek: „Pokud člověk alespoň jednou v životě z úrovně chodníku zoufale počítá vteřiny a čeká na příjezd záchranné služby, začne smýšlet docela jinak a za ten 'fetiš' je upřímně vděčný,“ vzkázal miliardáři autor. A pokud se vám třeba začne dusit půlroční dcera, tak už nesmysly o přemnožené civilizaci a sebebestředném antropocentrismu zapudíte definitivně.

„V klidu a bezpečí relativního zdraví a v rovině teoretické lze filozofovat o podobných tématech směle a zcela bezbolestně. Do první zkušeností s ohrožením vlastního života nebo života těch nejbližších,“ dodal polemik.

Investor to rázně odmítl, neboť právě takové uvažování mu prý přivodilo 'depresi'. „Nelze být svobodný bez transcendence, bez osobního vztahu s věčností,“ kázal. A setřel oponenta argumentem, že on sám už smrt zažil mnohokrát na vlastní kůži, a to 'na různých psychotripech', takže ví o čem mluví. Na psychotripech prý také miliardář pochopil, že 'smrt je součástí bytí'.

Pak ještě obhájce života poučil, že „naopak lpění na životě a vytěsňování smrti je blbý a umělý antropo konstrukt, který z nás dělá otroky“.

Za kázání ozvláštněné zážitky z psychotripu se dočkal výsměchu: „Zažít smrt na drogách má v tomhle kontextu asi takovou relevanci, jako vidět sex v televizi a myslet si, ze mu rozumíš“.

Od Dejčmara se mu dostalo bohorovné odpovědi: „Díky za názor, který spolu s Ježíšem nesdílím“.

Miliardář z DOXu si musel přečíst ale také výtku, že jej ovládá chlad a absence soucitu, na což podnikatel reagoval opět suverénně: „Jakmile opustíš antropo-náboženství, z antropo pohledu se stanou tvé úvahy chladné a nesoucitné, no“.

Dostalo se mu za to poučení, že získat podobný „vesmírný nadhled“ není dneska nic originálního, a podaří se to mnoha lidem, stačí aby měli dost peněz na drogy. Miliardář nesouhlasil a prohlásil se za humanistu. „Já bych o sobě řekl, že jsem humanista, ale přitom nemyslím, že je třeba udržovat soucitnej a láskyplnej vztah s celým lidstvem - co si zaslouží každý jednotlivý člověk, nezaslouží si lidstvo jako takové“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…