Prestižní západní deník rozebírá, proč Rusové odcházejí ze Sýrie

15.03.2016 16:31

Úvodník deníku The New York Times byl tentokrát věnován ruskému odchodu z války v Sýrii. Co přesně prezident Putin sleduje tím, že odvolal „hlavní část“ svých jednotek? Podle oficiálních vyjádření dosáhl svého a vše po domluvě s prezidentem Bašárem Asadem. Základna v Tartusu však zůstane funkční. Možná je konec války opravdu na dosah.

Prestižní západní deník rozebírá, proč Rusové odcházejí ze Sýrie
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

Prezident Putin odvolal hlavní část svých jednotek ze Sýrie, alespoň tak znělo jeho nedávné vyjádření. K čemu to však povede, ještě není známo. „Toto ohlášení by mohlo být konstruktivním krokem k zajištění dlouhodobější mírové dohody. Může jít i o praktickou nutnost,“ zamýšlejí se The New York Times. „Jak poznaly Spojené státy, je jednodušší do války vstoupit, než z ní odejít.“

Podle oficiálních prohlášení stojí za odchodem ruských jednotek dosažení ruských cílů. „Shledávám misi, kterou dostaly ministerstvo obrany a ozbrojené jednotky, za obecně splněnou,“ řekl Putin na jednání v Kremlu. Mnohé to zaskočilo, na druhou stranu si ale Rusko ponechává základnu v Tartusu, která zde stojí již z dob Sovětského svazu.

Jeho rozkazy se tak zřejmě týkaly pouze vzdušných sil ze základny v Latakii, odkud Rusové podnikali nálety na protivládní opoziční skupiny, a pomohli tak prezidentu Asadovi dobýt zpět ztracené území. Ruský zásah v syrském konfliktu také donutil všechny zúčastněné počítat s Ruskem jako rovnocenným partnerem, co se bezpečnosti země týká.

Někteří analytici doufají, že odchod ruských jednotek je způsoben únavou z dlouhého konfliktu. Ten může mít pro Rusko důsledky, kterým se země chce vyhnout, například znepřátelení si sunnitských režimů.

Nyní však prezident Asad stojí sice osamocen, avšak v mnohem lepší pozici, než byl. Rusko se naopak propadá hlouběji do ekonomické stagnace a navíc čelí sankcím z Evropské unie kvůli agresi na Ukrajině.

Putin přitom stažení jednotek oznámil před opětovným započetím mírových rozhovorů v Ženevě a podle The New York Times možná také naznačil Asadovi, že nyní je ten správný čas přistoupit na mírovou dohodu. Sýrie tak snad konečně dospěje k tolik žádanému klidu a míru po válce, která zničila zemi, stála život statisíce lidí a miliony jich vyhnala z domovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…