Prezident Zeman kritizoval lidovce Jurečku za „ruského mužika“

08.06.2013 20:35

Výrok o ruském mužikovi zřejmě nemůže odpustit prezident Miloš Zeman prvnímu místopředsedovi KDU – ČSL Marianu Jurečkovi. Kritiku přímo od prezidenta sklidil lidovec na sjezdu v Olomouci.

Prezident Zeman kritizoval lidovce Jurečku za „ruského mužika“
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Jurečka, který aktuálně obhájil pozici místopředsedy, si nebral servítky. K aféře s virózou si totiž přidal i vlastní polínko do ohně. Prohlásil totiž, že není vhodné, aby se prezident namazal jako ruský mužik a tím narazil. Zeman ho setřel při svém sobotním projevu na sjezdu lidovců. „Jako informaci o vedení strany jsem dostal jeden jediný výrok prvního místopředsedy, podle něhož se prezident republiky na ruské ambasádě opil jako mužik. Se zájmem jsem tento výrok zaznamenal. Nicméně skutečnost je taková, že ruskou ambasádu jsem opustil asi půl hodiny po svém projevu, v doprovodu asi dvaceti osob. S lítostivým pohledem jsem se díval na nedopitou jednu skleničku vodky. To, že novináři u nás jsou obecně neinformovaní, mě nepřekvapuje. Přál bych našim politikům včetně vašeho prvního místopředsedy, aby byl příště lépe informován,“ uvedl Zeman, který zároveň doporučil lidovcům, aby se ve svém vystupování a programu zaměřili na podstatné věci. „Místo výroků o opilosti prezidenta republiky byste měli přemýšlet o osudech našich nemocných dětí. Doporučuji Vám to k úvaze,“ upozornil Zeman. 

Podle Jurečky prezident střízlivý nebyl

Jurečkovi ale hlava státu náladu nepokazila. Svůj názor změnit nehodlá a prezidenta podezírat nepřestal. „Prezident Zeman hovořil o tom, že jsem neměl správné informace a o tom, že na ruské ambasádě vypil jenom polovinu panáka vodky. Nicméně neřekl, že byl střízlivý u korunovačních klenotů. Vlastně nepřímo řekl, že se opil v mezičase někde jinde,“ spekuloval Jurečka.

Průběh voleb si místopředseda pochvaloval. Získal 184 hlasů a jeho protikandidát Leo Steiner tak s 58 hlasy neměl šanci. O budoucím úspěchu lidovců mezi voličskou základnou je přesvědčen, domnívá se, že ani nové politické směry nemohou stabilitu základy ohrozit. „Náš volič je inteligentní a přemýšlivý. Podle mě nemůže uvažovat vážně o volbě některých nových hnutí, zvlášť pokud jejich lídři kritizují všechno. Pokud mají řešení na všechno, lidé ví, že to prostě nejde,“ upozornil Jurečka pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…