Prezident Zeman prozradil na náměstí velké tajemství české politiky. Kdo zbohatl zlodějnou, ať skončí jako Rath, pravil pak a pohrozil do Švýcarska Bakalovi

05.09.2017 19:49

V rámci prvního dne návštěvy Moravskoslezského kraje navštívil prezident Miloš Zeman také Studénku, kde se setkal s občany na náměstí. Doprovází jej hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO).

Prezident Zeman prozradil na náměstí velké tajemství české politiky. Kdo zbohatl zlodějnou, ať skončí jako Rath, pravil pak a pohrozil do Švýcarska Bakalovi
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Miloš Zeman se zúčastnil akce Sportovní hvězdy dětem 2017, která se tradičně koncem léta koná v areálu tenisového klubu Sparta Praha

„Budete první, komu řeknu svůj názor na blížící se volby. Protože ty budou zhruba za měsíc, a samozřejmě od prezidenta republiky nemůžete čekat, že by vám doporučoval jakoukoli politickou stranu nebo hnutí. Ale chtěl bych vás poprosit o úplně něco jiného. Abyste šli k volbám. Proč? Představte si situaci, že česká ústava nezná dolní hranici volební účasti. To znamená, že teoreticky stačí, když jde k volbám jeden jediný občan. Hodí lístek do urny a tahle strana dostane 100 % hlasů a 200 mandátů v Poslanecké sněmovně. Řeknete mi, že to není možné,“ sdělil Zeman úvodem s tím, že ten, kdo nevolí, ve skutečnosti volí, ale neví o tom.

„Prozradím vám nyní jedno tajemství. Politika není volba mezi dobrým a ještě lepším. Politika je volba mezi špatným a ještě horším,“ mluvil Zeman bez mikrofonu, neboť selhala technika. „Počítejte s tím, že když nepůjdete k volbám, tak se může stát, že budou zvoleny ty strany nebo ta hnutí, jež byste vy sami v životě nikdy nevolili. Chcete-li tomu zabránit, volte si, koho chcete, ale proboha vás prosím, volte. Protože v den voleb je každý občan suverén a volby jsou svátek demokracie. A ten, kdo se vzdává své suverenity, pak může sedět v hospodě u piva nebo doma u televizorů, strašně nadávat na to, jak volby dopadly, a ve skutečnosti by měl nadávat sám na sebe,“ dodal Zeman.

„Poslední poznámka je k transparentu: Budoucnost patří střízlivým. Winston Churchill spotřeboval každý den jednu láhev whisky a tři láhve šampaňského. Vyhrál druhou světovou válku a dožil se 91 let,“ zmínil Zeman.

První otázka z řad návštěvníků diskuse směřovala k přímé volbě hejtmanů, primátorů i starostů. „Jsem zastáncem přímé volby. Starostou by se měl stát člověk, který dostane největší počet preferenčních hlasů na kandidátce vítězného subjektu,“ sdělil Zeman. „Pokud jde o přímou volitelnost ředitele krajského úřadu, tam nesouhlasím. Ředitel je úředník a ty nevolíme. Stejně jako nevolíme ředitele nemocnic. Nechť ho jmenuje hejtman a nese odpovědnost za jeho práci,“ dodal.

Zeman se následně vyjádřil i k zákonu o obecném referendu. „Politické strany se bojí referenda, vůle občanů. Alespoň některé strany. Představte si, že jsou lidé, kteří říkají, že v referendu se nemá občanům věřit, ale přitom říkají, že v přímé volbě se věřit má. V tom je rozpor. Doufejme, že se podaří po volbách tento zákon prosadit. Normální občané se zdravým rozumem jsou často inteligentnější než politici, a mám-li vsadit na jejich názor, tak se jím budu řídit více než názorem politiků, který je často ovlivněn lobbistickými, nebo dokonce mafiánskými tlaky,“ sdělil Zeman.

Prezident se poté rozhovořil k podnikateli Zdeňku Bakalovi. „Kraj by se měl připojit k trestnímu oznámení na tohoto podnikatele,“ zopakoval svá dopolední slova Zeman. Opětovně si postěžoval na techniku, která vskutku na náměstí velmi zlobila.

Své pak Zeman řekl k tomu, že bude zřízena finanční policie. „Zaplať pánbůh byl také schválen zákon o prokázání původu příjmů a majetku. Právě Zdeněk Bakala a mnozí další by měli být obětí tohoto zákona a měli bychom se ptát, kde jste přišli ke svým miliardám,“ sdělil Zeman. „Ten, kdo zbohatl poctivým způsobem, nechť je chválen. Když si Karel Gott vyzpívá vilu, ať má dvě. Ale ten, kdo zbohatl zlodějnou, by měl skončit tak, jak skončí například David Rath,“ zmínil Zeman sociálnědemokratického politika, jenž byl odsouzen, zatím nepravomocně, za korupci na 8,5 roku vězení.

„Volební zákon říká, že kandidát nemá propagovat sám sebe a kritizovat ostatní kandidáty, neboť pak jde o volební kampaň. Já rozhodně nehodlám propagovat sám sebe, byť si myslím, že jsem ten nejlepší. A kritizovat ostatní protikandidáty bych si nikdy nedovolil,“ sdělila hlava státu. „Úřadující prezident by měl být hodnocen podle odvedené práce. Říkat volte mě, považuji za urážku zdravého rozumu těchto občanů,“ podotkl Zeman.

Prezident se vyjádřil také k omilostnění odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. „Při posuzování jeho příběhu byly přinejmenším pochybnosti o korektnosti postupu jak soudu, tak policie. Budu citovat tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Rychetského, který řekl, že při četbě trestního spisu Jiřího Kajínka mu vstávaly vlasy hrůzou na hlavě, a který se i dnes jako předseda Ústavního soudu vyjádřil ve prospěch mé milosti,“ zmínil Zeman. „Daleko více než milost bych uvítal, kdyby Jiří Kajínek měl naději na obnovení procesu, a několikrát jsem navrhoval tehdejším ministrům spravedlnosti, aby se tak stalo. Bohužel se tak nestalo, a tak jsem zvolil řešení, za které nesu jako prezident plnou odpovědnost,“ uzavřel tuto otázku Zeman.

Své řekl Zeman i ke starobním důchodům. „Uvítal jsem změnu zákona o valorizaci starobních důchodů. Dříve se totiž valorizovaly jednou třetinou průměrné mzdy,“ sdělil Zeman. Teď se podle něj budou důchody valorizovat polovinou průměrné mzdy. „Osobně se domnívám, že ta valorizace by měla probíhat stejnou částkou pro všechny. Když to bude jako dosud procentem ze současného důchodu, budou se rozevírat nůžky mezi důchodci,“ dodal. 

Závěrem se pak Zeman podepsal do pamětní knihy města, připnul prezidentskou stuhu na prapor města a převzal dary z rukou vedení města. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…