Prezident podpořil ministra Ťoka v kauze arbitráže se Škodou Transportation

28.11.2015 19:23

Prezident Miloš Zeman dnes podpořil postoj ministra dopravy Dana Ťoka k prohrané arbitráži Českých drah se Škodou Transportation kvůli zpožděné dodávce 20 lokomotiv. Ministerstvo dopravy už výsledek, podle kterého mají ČD výrobci zaplatit 1,2 miliardy Kč, napadlo u soudu a chystá stížnost k Evropské komisi. Ministr to uvedl po dnešní schůzce se Zemanem.

Prezident podpořil ministra Ťoka v kauze arbitráže se Škodou Transportation
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

"U soudu žalujeme neplatnost arbitráže a finalizujeme trestní oznámení, protože máme pocit, že u rozhodčího nálezu mohl být porušený zákon. Dalším krokem bude stížnost k EK, protože placením částky za inflaci, která nebyla ve smlouvě sjednána, a přesto ji rozhodčí soud uznal, tak může dojít k nedovolené podpoře ve veřejné soutěži," uvedl ministr.

České dráhy si u Škody Transportation objednaly 20 třísystémových lokomotiv řady 380 za zhruba 2,5 miliardy korun. Lokomotivy měl železniční dopravce převzít v roce 2009, první stroje ale dostal až v roce 2013. Škoda se na arbitrážní soud obrátila s požadavkem doplatku kupní ceny, kterou jim dopravce nezaplatil, dráhy se naopak dožadovaly zhruba miliardy korun pokuty za pozdní dodávku strojů. Zpoždění Škoda Transportation obhajuje změnou předpisů v průběhu vývoje lokomotiv, kvůli které bylo nutné rozpracované stroje kompletně předělat.

Objem nedočerpaných peněz nebude tak velký, jak se předpokládalo

Ťok v minulosti ČD vyzval, aby sumu z arbitráže neplatily, protože rozhodnutí považuje za protiprávní. Dráhy z obavy ze sankcí uhradily první část, 468 milionů korun. Škoda je tento týden vyzvala k úhradě zbývajících 760 milionů s tím, že dopravci poskytne nespecifikované slevy.

Ťok také Zemana, který je velkým podporovatelem projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe, informoval, že ministerstvo vypsalo zakázku na zpracování studie proveditelnosti stavby, a slíbil, že příští rok bude jednat s Ředitelstvím pro dopravu EK, zda je šance tento projekt vrátit do seznamu prioritních staveb TEN-T.

V otázce mýtného systému Zeman podpořil názor ministra využít v přechodné fázi do vypsání technologicky neutrálního tendru stávající vybudovaný systém kvůli úspoře peněz. Ministr také Zemanovi sdělil, že v oblasti čerpání evropských dotací nebude objem nedočerpaných peněz tak velký, jak se předpokládalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…