Prezidenti Polska a Slovenska se loučí s Klausem

18.01.2013 19:25

Mimo jiné jízdu na saních nebo návštěvu pivovaru mají na programu prezidenti Česka, Slovenska a Polska Václav Klaus, Ivan Gašparovič a Bronislaw Komorowski během dvoudenního soukromého setkání, které v pátek zahájili na prezidentském zámečku v jihopolské obci Visla. Jde zároveň o rozloučení, jelikož Klaus ve funkci prezidenta na začátku března skončí.

Prezidenti Polska a Slovenska se loučí s Klausem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Komorowski řekl, že se schůzka koná nedaleko místa, kde se setkávají hranice všech tří zemí, aby prezidenti připomněli, že ta blízkost je velký závazek, ale pro všechny i velká příležitost. "Chtěli jsme se setkat ve Visle, abychom zdůraznili mimořádné vztahy mezi našimi zeměmi i v období, kdy pan prezident Klaus končí jako prezident České republiky," řekl Komorowski.

Klaus připomněl, že do Polska vždy jezdil rád. "Když jsem si teď v autě četl materiály, zjistil jsem, že včetně tohoto setkání jsem za deset let byl v Polsku patnáctkrát," řekl.

Deklarujeme, že naše vztahy jsou velmi dobré

Ivan Gašparovič řekl, že Komorowski přišel s nápadem na toto setkání už asi před rokem. "Deklarujeme tím našim občanům, že naše vzájemné vztahy jsou opravdu velmi dobré a že rozhodnutí, která se týkají jednotlivých zemí, spolu dokážeme konzultovat, aby pro všechny tři země byla pozitivní," řekl Gašparovič.

V Evropské unii je podle něj výhoda, že se dokážou domluvit na mnoha věcech, na kterých by se možná jinak nedohodli. "Při takovémto neformálním setkání v atmosféře, kdy, jak se říká, nás nic netlačí, se opravdu přijímají rozhodnutí mnohem snadněji a s větším porozuměním," dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…