Při bojích na východě Ukrajiny přišla armáda o další vojáky

10.07.2014 11:35

Při pokračujících bojích na východě Ukrajiny přišly vládní síly o další vojáky. Od středečního večera tři padli a 27 bylo zraněno. Dnes ráno to oznámilo tiskové středisko vojenské operace vedené proti proruským separatistům v Doněcké a Luhanské oblasti. Od začátku operace tak už zemřelo 173 vojáků a 446 bylo zraněno.

Při bojích na východě Ukrajiny přišla armáda o další vojáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tichý protest před budovou vlády, který chce upozornit na zabíjení civilního obyvatelstva v důsledku vojenských akcí ukrajinské armády na východě této země

Dva vojáci ve středu pozdě večer zahynuli a šest utrpělo zranění, když jejich obrněný transportér najel u obce Červona zora v Doněcké oblasti na minu. Další příslušník armády přišel o život a tři byli zraněni před půlnocí u obce Muratove v Luhanské oblasti. Na jejich nákladní vůz tam ze zálohy zahájili palbu kulometem povstalci.

Znovu rebelové ostřelovali minomety a ručními zbraněmi obec Dovžanskyj a stejnojmenný hraniční přechod. Při střelbě vedené z obce Birjukove utrpělo zranění sedm vojáků, z toho dva vážná.

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk dnes ve svém obvyklém ranním přehledu nočních událostí uvedl, že "teroristé" při ústupu vše zaminovávají. Především komunikace, aby znesnadnili postup vládních sil, ale také různé objekty včetně domů.

V této souvislosti informoval o dalším vyřazení armádního obrněného transportéru, který na nastraženou výbušninu najel rovněž v oblasti obce Červona zora. Zraněno přitom bylo pět vojáků.

Vládní síly od soboty vytlačily povstalce z řady míst

Pod palbu se během noci podle Tymčuka dostalo dalších pět kontrolních stanovišť jednotek "protiteroristické operace" v Doněcké i Luhanské oblasti. Zranění přitom utrpěl jen jeden voják. Žádné ztráty vládní síly neutrpěly při ostřelování jejich pozic u obce Metalist poblíž Luhanska raketomety. Všechny střely prý cíle minuly.

Vládní síly od soboty vytlačily povstalce z řady měst a obcí. Rebelové se stahují do správních středisek obou oblastí, Doněcka a Luhanska, v nichž se hodlají postavit na tvrdý odpor. Vůdci doněckých vzbouřenců přitom vyhrožují, že se nemíní jen bránit, nýbrž chystají "drtivý protiúder". Zamýšlejí k tomu vytvořit žoldáckou armádu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…