Přijde ekonomický průšvih. A budou se vymlouvat na koronavirus, tuší ekonomka

06.03.2020 11:53

Ekonomka Markéta Šichtařová se na svém blogu rozepsala o tom, jak vláda špatně hospodařila v roce 2019. A jak to vypadá, ani v roce 2020 to nebude žádná sláva. Navíc se dá podle jejích slov očekávat, že jistou výmluvou, berličkou, proč jsme zadlužení ještě víc, se stane i nepředvídatelná epidemie, která se s rozpočtem dává čím dál častěji do souvislosti.

Přijde ekonomický průšvih. A budou se vymlouvat na koronavirus, tuší ekonomka
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Máme za sebou zatím jen první dva měsíce roku 2020 a už je podle ekonomky jasné, že se znovu není čím chlubit. Pro srovnání připomněla, že loňský rozpočet byl na celý rok 2019 chválen se schodkem 40 miliard korun. V únoru 2019 jeho schodek už činil 19,9 miliardy.

Pro letošek je rozpočet schválen taktéž se schodkem 40 miliard korun. Na konci února 2020 však jeho schodek už činí 27,4 miliardy. Zjevně se tak vyvíjí hůř než loni. „Takhle srovnatelně slabé výsledky rozpočet naposledy dosahoval v roce 2012,“ zdůrazňuje.

Jenomže zpomalování ekonomiky bylo jasně patrné už od samého počátku loňského roku. Dalo se s ním počítat. Rozpočet bylo možno nastavit tak, aby prozíravě počítal se zhoršením situace.

Problém hospodaření státu není ani tak v tom, že by měl k dispozici málo peněz, nýbrž v tom, že naopak příliš utrácí. „Největším žroutem peněz byla kapitola sociální dávky a v nich pak obzvláště důchody,“ upozorňuje Šichtařová, která nevidí logiku v tom, proč rostou kupříkladu sociální dávky určené na podporu v nezaměstnanosti, když nezaměstnanost byla u nás rekordně nízká.

„Daně pořád spontánně rostou prostě díky tomu, že také celá ekonomika stále ještě roste – ačkoliv už druhým rokem po sobě svůj růst notně brzdí a brzdit bude dál. Zato výdaje rostou ne proto, že by byly nezbytně nutné, ale prostě proto, že se jimi plýtvá,“ shrnuje ekonomka hospodaření státu.

Ve výsledku podle Šichtařové bude snadné svalit vše na koronavirus. „V posledních dnech se všechny možné domácí i zahraniční instituce předhánějí v tom, kdo víc sníží odhad růstu světové i české ekonomiky v důsledku koronaviru. A ejhle, bude tu super berlička,“ dodává.

Najednou je podle ní snadné říct: „Cožpak jsme s nějakou epidemií mohli počítat? Cožpak jsme věštci, abychom věděli, že máme rozpočet připravit na takové problémy? To nejsme my, kdo špatně hospodaří, to virus!“

„Jenomže vtip je v tom, že pravda to nebude. Úředníci se se svým odhadem mýlí chronicky. Už loni růst české ekonomiky nadhodnocovali,“ připomněla ekonomka a podotkla, že opatrný hospodář se chová přesně opačně: Raději počítá i s nečekaným.

Pro letošek byl rozpočet připraven na základě předpokladu, že česká ekonomika poroste o 2 %. Už loni bylo podle ekonomky racionálně uvažujícímu ekonomovi zřejmé, že to je nerealistické. „Tak hlavně, že teď bude snadné najít výmluvu, proč jsme všichni zadlužení ještě víc,“ uzavírá Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…