Případné ukončení projektu sKaret bude složité, tvrdí Müllerová

06.05.2013 16:01

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová v pondělí jednala se zástupci České spořitelny o budoucnosti sKaret. Jejich případné ukončení by bylo prý složité. Zatím se neprojednávaly kompenzace pro spořitelnu. Müllerová prohlásila, že o nich rozhodne nezávislý auditor.

Případné ukončení projektu sKaret bude složité, tvrdí Müllerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

Podle ministryně pokračují jednání o sKartách. Pracovní skupina složená ze zástupců Úřadu práce, ministerstva a spořitelny musí vyčíslit náklady pro obě možné varianty – pokračování sociální karty nebo její ukončení. Závěry skupiny se dozví jako první vláda.

Ukončení projektu by bylo složité

Ta ministryni Müllerové na začátku května doporučila, aby projekt ukončila. Odmítla tak návrh na úpravu sKaret. Müllerová má pracovat na ukončení projektu a intenzivně o něm jednat s Českou spořitelnou (ČS), která sKarty provozuje.

„Případné ukončení sKaret by bylo složité,“ přiznala ministryně v pondělí před novináři. Podle ní by to ale nemělo mít vliv na výplatu dávek. „Nepřipustíme, aby vládou doporučené ukončení bylo pro držitelé zmatečné,“ slíbila Müllerová.

O výši kompenzace rozhodne nezávislý auditor

Dodala, že se spořitelnou zatím nejednala o případných kompenzacích, pokud se projekt sociální karty ukončí. „Případnou výši kompenzace posoudí nezávislý auditor, který bude vybrán na základě výběrového řízení,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí.

Zrušení sKarty podporují ODS a LIDEM. Zrušení žádá i opozice, rada postižených či odbory. Stížnost na systém dostal Ústavní soud. U pražského soudu je žaloba.

Müllerová se rušení dosud bránila a odvolávala se na smlouvu se spořitelnou, kterou má resort do roku 2024. Podle kontraktu mělo přes karty putovat aspoň 98 procent dávek a v budoucnu i penze. Ministerstvo proti tomu nesmí nic podnikat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…