Pro české vězně letěl do Turecka osobně Koudelka. Nic jsme neslíbili, zdůrazňuje Babiš

30.07.2020 7:16

Turecko po čtyřech letech propustilo Čechy Miroslava Farkase a Markétu Všelichovou vězněné za podporu terorismu. Do Česka se vrátili v pátek večer. Jak jejich propuštění probíhalo, píší Lidové noviny.

Pro české vězně letěl do Turecka osobně Koudelka. Nic jsme neslíbili, zdůrazňuje Babiš
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Miroslav Farkas a Markéta Všelichová byli v Turecku odsouzeni v roce 2017 za terorismus k šesti letům vězení. V pátek byli propuštěni na svobodu a přiletěli zpátky do Česka. Premiér Andrej Babiš (ANO) poděkoval na sociálních sítích Bezpečnostní informační službě za roli, kterou v kauze sehrála. Dodal také to, že propuštění nebylo spojeno s žádnými podmínkami či přísliby. 

Mluvčí BIS Ladislav Štícha k propuštění uvězněných řekl, že jde o výsledek ročního vyjednávání, a to nejen zpravodajců. „Nakonec se nám podařilo, i díky vynikajícím kontaktům, které s partnery ve zpravodajské službě v Turecku máme, vyjednat jejich propuštění bez jakýchkoliv podmínek,“ sdělil Štícha s tím, že to považuje za velký úspěch. Poděkoval také premiérovi. V Turecku byl podle zdrojů Lidových novin pro Farkase i Všelichovou sám ředitel BIS Michal Koudelka, Štícha ani Babiš však tuto zprávu nepotvrdili.

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí
Podle Babiše k propuštění přispělo jeho loňské jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem v Ankaře i jejich pozdější setkání na světových fórech. „Děkuju ministerstvům zahraničí, spravedlnosti a obrany. Ve finále na té logistice spolupracovali všichni a jsem rád, že se to povedlo. Absolutně nic jsme neslíbili, je to bez podmínek,“ řekl premiér. Po návratu do vlasti čekala dvojici lékařská prohlídka, v úterý však byli propuštěni do domácí péče. Pobyt ve vězení se však na nich podle těch, kteří s nimi již mluvili, podepsal hlavně na psychice. „Po fyzické stránce nevypadali špatně. Ale bylo vidět, že jsou vyděšení a krotcí,“ popsal okolnosti pátečního vyzvednutí dvojice důvěryhodný zdroj redakce Lidových novin. 

Propuštění ocenil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se v případu také angažoval. „Mám obrovskou radost, že to takhle dopadlo,“ řekl Zdechovský, který v Turecku několikrát dvojici navštívil. K cestě na svobodu pak dvojici přivedla také diplomatická korespondence, na níž se podílelo jak ministerstvo zahraničních věcí, tak ministerstvo spravedlnosti. 

Všelichová s Farkasem měla být propuštěna podle Lidových novin již loni před Vánoci, propuštění však z hodiny na hodinu zablokovalo turecké ministerstvo spravedlnosti. 

Farkase a Všelichovou zadržely turecké úřady na hraničním přechodu s Irákem v listopadu 2016. Při kontrole u nich Turci našli letáky a fotografie, které podle turecké strany svědčily o tom, že oba Češi patří ke kurdským milicím YPG. Známí zadržených i představitelé českého ministerstva zahraničí uváděli, že dvojice se pokoušela o zřízení polní nemocnice pro Kurdy v Sýrii. Soud v srpnu 2017 oba odsoudil na šest let a tři měsíce do vězení. Předloni v červenci verdikt potvrdil turecký nejvyšší soud. Ve vězení oba Češi strávili 44 měsíců a 11 dní, tedy více než polovinu trestu.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…