Problémem seniorů je osamělost, říká místostarosta Lachnit. A nabízí cestu, jak jí čelit

13.08.2014 12:30

ROZHOVOR Mezi nejoblíbenější součást prázdninového programu Léto s Komunitním centrem Prádelna patří již opakovaně jednodenní poznávací výlety pro seniory. Nejinak je tomu i letos, a proto jsme se zeptali zástupce starosty městské části Praha 5 JUDr. Petra Lachnita, jak to aktuálně probíhá.

Problémem seniorů je osamělost, říká místostarosta Lachnit. A nabízí cestu, jak jí čelit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Která místa letos senioři navštívili a jaký byl průběh výletů?

Letos se již uskutečnily výlety do Kolína, Litoměřic a Loun, na konci srpna se ještě senioři chystají do Poděbrad. Organizace výletů má stejnou podobu jako v předchozích letech – dopravují se veřejnou dopravou, na místě si společně prohlédnou nejvýznamnější památky a zajímavosti navštíveného města a na závěr si každý uzpůsobí konkrétní program dle svých vlastních preferencí. Již tak vznikly skupinky, které se zajímají o místní galerie, parky či třeba i kavárny. Například v Litoměřicích všichni absolvovali prohlídku historického centra s podrobným výkladem profesionálního průvodce a poté se ještě přesunuli na návštěvu zámku Ploskovice a jeho krásného zámeckého parku. Výjimečný byl také zatím poslední výlet do Loun, kde se o početnou skupinu seniorů z Komunitního centra Prádelna postarali místní senioři ze Senior klubu Louny pod vedením paní Vilemíny Svobodové, kteří pro ně nejen připravili prohlídku města s výkladem včetně množství tištěných informačních materiálů, ale pohostili je i v prostorách svého klubu. Za skvělou organizaci a přípravu patří paní Svobodové velké poděkování.

Kolik senioři za výlet zaplatí a jaký je z jejich strany zájem?

Stejně jako v minulosti senioři platí za jeden výlet pouze symbolický příspěvek 30 Kč, doprava, případné vstupy při hromadných návštěvách památek, průvodce apod. jsou zdarma. Toto vše je letos hrazeno z finanční odměny, kterou získal Klub SENzačních SENiorů v Komunitním centru Prádelna od Nadace Charty 77 za vítězství v celostátní soutěži Senior roku 2013 v kategorii klubů. Jelikož roste množství aktivit pro seniory v Komunitním centru Prádelna, vzrůstá i počet seniorů komunitní centrum pravidelně navštěvujících a zákonitě tak přibývá i zájemců o tyto jednodenní výlety. To však přináší i komplikace především z hlediska kapacity veřejné dopravy, zvláště autobusů. Každého letošního výletu se zúčastnilo cca 25 seniorů, což je již poměrně velká skupina náročnější na celkovou organizaci. Za této situace s přihlédnutím k setrvalému zájmu o tuto aktivity by byl ideální vlastní autobus, leč to je z finančního hlediska zatím bohužel utopie.

V čem vidíte přínos těchto akcí a důvod zájmu o ně?

Dlouhodobě se potvrzuje, že největším problémem seniorů v evropských vyspělých zemích není ani tak finanční nouze nebo zdravotní problémy, byť ani v tomto směru není situace vždy jednoduchá, ale pocit osamělosti a absence kontaktů s okolím. To bývá také důvodem, proč se senioři nechávají zlákat na podvodné zájezdy a podobné akce tzv. „šmejdů“, kde jim bývá nuceno nepotřebné zboží za přemrštěné ceny. Na druhou stranu zájem seniorů o program Komunitního centra Prádelna potvrzuje, že náš cíl – poskytnout seniorům nejen z Prahy 5 multifunkční komunikační prostor pro setkávání, vzdělávání, kulturní i sportovní vyžití – našel odezvu. Navíc senioři zapojení do klubu SENSEN v Komunitním centru Prádelna představují ukázkový příklad moderních, sebevědomých seniorů, kteří mají spoustu zájmů, chtějí rozšiřovat své znalosti a poznávat vše nové. Právě poznávací zájezdy jsou atraktivní formou naplňující tyto jejich potřeby, a proto je zájem o ně tak velký. Jsem rád, že je můžeme seniorům z Prahy 5 díky projektu SENSEN poskytnout i letos a věřím, že smysluplná péče o „naše“ seniory bude na Praze 5 pokračovat i v budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…