Proč nejsou kadeřnice? Schillerová se zdá lidovcům moc hezká. „Já běhám s natáčkama,“ řekla. Ale padlo obvinění za stamiliony

21.04.2020 14:47

Opoziční strany před dnešním jednáním Poslanecké sněmovny tvrdě zkritizovaly vládu za její kroky v nouzovém stavu. Starostové si rýpli třeba do vládních akvizicí čínských roušek. „Zlí jazykové tvrdí, že někteří zprostředkovatelé a zároveň podporovatelé hnutí ANO měli z každého letadla z Číny pět milionů dolarů,“ řekl místopředseda starostů Petr Gazdík. Korunu všemu nasadil místopředseda poslanců KDU-ČSL Ondřej Benešík, který ironicky glosoval vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové, že si vlasy upravuje sama. „Chtěl bych ji vyzvat, ať všem ženám včetně mé manželky poradí, jak to dělá, že má tak krásný nový účes,“ prohlásil.

Proč nejsou kadeřnice? Schillerová se zdá lidovcům moc hezká. „Já běhám s natáčkama,“ řekla. Ale padlo obvinění za stamiliony
Foto: Screen Česká televize
Popisek: Brífink KDU-ČSL

Zástupci hnutí STAN na brífinku před jednáním Sněmovny potvrdili, že nepodpoří prodloužení nouzového stavu. „Chybí mi tam jasné vysvětlení, my bychom neměli problém podpořit nouzový stav, kdyby byl odůvodněný. Ale jestli je jediné odůvodnění, aby mohli nakupovat z Číny předražené roušky, tak to je málo,“ řekl předseda Starostů Jan Farský.

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí

„Když tam pak vidíte, že ty roušky zprostředkovávají firmy bez kapitálu s jedním zaměstnancem a je to celé předražené, tak to přece kvůli tomu nebudeme prodlužovat nouzový stav,“ má jasno Farský a dodává, že kvůli kamarádíčkování v Číně nemusí celá republika být v nouzovém stavu.

Nechápe také některé vládní nápady, jak pomoci české ekonomice, zejména se pozastavil nad plánem premiéra Babiše o stavbě přehrad. „Tady vláda přijde s tím, že chce obrovské peníze na to, aby mohli fungovat, ale vůbec neřeknou na co. Tak je to těch osm tisíc miliard premiéra do přehrad a já nevím jakých dalších fanstamagorií, které on dokáže říct. Nebo je tam nějaký racionální základ, nějaký smysluplný investiční plán, něco, co se nám v budoucnu vyplatí?“ položil řečnickou otázku Farský.

„Bude to třeba zelená ekonomika? Na tu ostatně vláda nedokázala sehnat 600 miliard, a tady se najednou mluví o tisícovkách miliard, které ale nasypeme do čeho? Do betonu?“ nechápe předseda Starostů.

Přisadil si také místopředseda Petr Gazdík, který upozornil na podivnosti ve státních zakázkách při kupování roušek. „Zlí jazykové tvrdí, že někteří zprostředkovatelé a zároveň podporovatelé hnutí ANO měli z každého letadla z Číny pět milionů dolarů. To je něco, co my nehodláme akceptovat, a proto nepodpoříme prodloužení nouzového stavu,“ odůvodnil Gazdík.

Kritičtí byli také poslanci z KDU-ČSL, zejména předseda Marian Jurečka. „Pokud jde o nouzový stav a jeho prodloužení, tak pokud nebudou opravdu zásadní důvody, tak my nevidíme důvod nouzový stav prodlužovat. Uvidíme, jak se bude vyvíjet nákazová situace teď ve středu a ve čtvrtek jako doběh toho velikonočního víkendu. Ale pokud bude jediný argument, že je to pomoc, aby vláda mohla jet mimo režim o veřejných zakázkách, tak už minule jsme apelovali na vládu, ať novelizuje zákon o veřejných zakázkách a nouzový stav nebude potřeba,“ prohlásil Marian Jurečka.

„Je nutné, abychom už jeli v režimu transparentního, efektního nakupování a není možné, abychom se dozvídali, že Ministerstvo zdravotnictví objednává mnohonásobně předražené roušky a další podivnosti,“ také okomentoval vládní objednávky roušek z Číny.

Podle Jurečky některé kroky vlády vůbec nedávají smysl. „Když se podíváme na fotky po otevření hobby marketů, kde jsou stovky lidí na velmi malé ploše, tak proč jsou zavřené některé malé provozy, proč jsou zavřené prodejny oblečení?“ nechápe Jurečka a dodává, že zcela absurdní je také rozhodnutí, že po otevření obchodů s oblečením se ale nebude moci na prodejně nic zkoušet.

Místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Ondřej Benešík pak ironicky okomentoval situaci s kadeřníky, kteří podle vládních nařízení nesmějí stříhat ani v domácnostech. „Co se týče kadeřníků, tak my obecně jsme pro to, aby se takové služby uvolňovaly, protože lidé je požadují a některé věci těžko odložíte. Pokud to vláda neuvolní, tak bych chtěl poprosit ministryni financí Alenu Schillerovou, aby lidem poradila, jak to dělá ona. Protože ona je pořád krásně upravená, má nádherný účes, střídá barvy. Já si samozřejmě myslím, že to fakt dělá sama, že si to umí upravit, tak jak to celá řada žen včetně mé manželky neumí. Takže bych ji chtěl požádat, ať to všem sdělí a kadeřníkům se omlouvám, že pak přijdou o klienty, protože si to lidé takto krásně budou moci upravit doma,“ prohodil ironicky Benešík.

Byla to reakce na výrok Schillerové pro Deník N. „Děkuji za komplimenty směrem k mému účesu. Vážím si jich o to více, protože si vlasy upravuji jako všichni ostatní už několik týdnů docela sama. Patřím ke generaci, která je na svépomoc v osobní vizáži zvyklá,“ uvedla Schillerová.

„Těší mě zájem médií o můj účes. Já mám pevné vlasy a jsem zvyklá celé mládí si je upravovat sama a ty fotky, které běhají po médiích, tak když se podíváte na můj Instagram, tak já mám na každé fotce jiný odstín, protože záleží, kde je to foceno, jestli na slunci nebo někde v kanceláři,“ dodala k tématu na tiskové konferenci Schillerová s tím, že každé ráno „běhá po bytě s natáčkami, které si koupila, než vypukla pandemie.

Vlasy ministryně financí okomentoval také spisovatel a satirik Jakub Horák, který její proměny rovněž nechápe. „Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: Je zakázáno poskytovat kadeřnické služby. A to i v situaci, kdy kadeřnice zákazníka stříhá u něj doma,“ píše Horák na svém Facebooku a přidává fotky Schillerové, která za poslední měsíc několikrát změnila účes.

Mezitím se kauza úpravy vlasů ministryně financí dočkala nečekaného vyústění. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) totiž prohlásil, že domácí stříhání zakázáno není. „To mimořádné opatření je psáno na provozovny, kde je ta činnost obecně zakázána. Tady nejde o slovíčkaření, jestli provozovna, nebo mimo provozovnu, jde o tu samotnou činnost, která je epidemilogicky závážná a hrozí tam vyšší riziko nákazy než při jiných činnostech,” řekl Vojtěch podle informací serveru Novinky.cz s tím, že nedoporučuje, aby se kadeřnické služby přenesly do domácího prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…