Proti vládě už jdou i filozofové. Mají i ponurou básničku o Stanjurovi

17.10.2023 21:02 | Monitoring

Na některých vysokých školách v Česku dnes protestovali studenti, akademici a pracovníci nespokojení s financováním univerzit. Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se v této souvislosti baví nad tím, že například na filozofické fakultě v Praze vymýšlejí svými protivládními transparenty nová hesla lídru parlamentní opozice Andreji Babišovi. Zaujal jej jejich veršovaný slogan.

Proti vládě už jdou i filozofové. Mají i ponurou básničku o Stanjurovi
Foto: Repro XTV
Popisek: Šéfredaktor MF Dnes, Jaroslav Plesl

Celostátní hodinovou výstražnou stávku vyhlásil Vysokoškolský odborový svaz. Některé fakulty stávkovaly celý den. Požadavek vysokoškolských odborů a iniciativy Hodina pravdy na zvýšení rozpočtu univerzit v příštím roce o tři až čtyři miliardy označil ministr školství Mikuláš Bek (STAN) za nereálné. Resort podle něj plánuje pro univerzity v příštím roce vyčlenit asi miliardu korun, což ale odboráři považují za nedostatečné.

Odpoledne se také sešly stovky akademiků před budovou filozofické fakulty v Praze. Dorazili také demonstranti z univerzit v Hradci Králové, Pardubicích, Plzni nebo Olomouci. S sebou si přinesli celou řadu transparentů s hesly „Fiala, Bek, Stanjura – budoucnost je ponurá“, „Dobrým pocitem si nezatopíš“ či „Nechci být prioritou na věky věků“.

Tato hesla velmi pobavila Jaroslava Plesla, který v této souvislosti na sociální síti Facebook hovořil o nových volebních heslech pro Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. „Na filozofické fakultě UK vymysleli Babišovi super volební heslo: Fiala, Bek, Stanjura – budoucnost je ponurá,“ napsal.

A dál vtipkoval: „Hele, zase tak zbytečný ty humanitní obory asi nebudou. Měli to správně česky, a ještě se jim to rýmuje. Lepší než jakejkoli vtip od Kemela,“ dodal Plesl.

Vysoké školy by podle akademiků měly mít v roce 2024 o tři až čtyři miliardy korun vyšší rozpočet než v tomto roce a plán na další navyšování financí až na úroveň zemí OECD, informoval předseda koordinační odborové rady Univerzity Karlovy Petr Pavlík. Data Eurostatu uvádějí odpovídající veřejné výdaje na terciární vzdělávání v Česku 0,86 procenta HDP, zatímco průměr zemí EU je 1,27 procenta HDP.

„V situaci, kdy se důsledky podfinancování vysokého školství začínají projevovat v plné síle, je nutné důrazně, ale věcně vyjadřovat nespokojenost se stávajícím stavem a se způsobem, jakým jsou jeho kořeny některými politickými představiteli popisovány,“ uvádí ve svém oficiálním vyjádření vedení Filozofické fakulty UK.

„Věříme, že stávka jasně poukáže na neudržitelnou situaci v humanitních vědách a vhodně doplní další strategie, jimiž na úrovni fakultní, univerzitní i celorepublikové vytváříme společně s děkany ostatních humanitních fakult, jakož i zástupci jiných oborů tlak na její nápravu,“ dodává fakulta na sociální síti X.

 

Fakulta chtěla stávkou poukázat na neudržitelnou situaci v humanitních vědách. „A doplní další strategie, jimiž na úrovni fakultní, univerzitní i celorepublikové vytváříme společně s děkany ostatních humanitních fakult, jakož i zástupci jiných oborů tlak na její nápravu,“ píše se na webu Univerzity Karlovy.

Společným cílem všech univerzit jsou důstojné pracovní podmínky pro akademiky a akademičky. „Podfinancování humanitních fakult dopadá na všechny – studující i technicko-hospodářské pracovníky. Věříme, že z nyní projeveného ducha solidarity a sdíleného odhodlání zasadit se za lepší prostředí pro studium, výzkum a službu veřejnosti budeme všichni čerpat inspiraci i při dalších krocích vedoucích k rozkvětu naší fakulty,“ uzavírá vedení FF UK.

Vedení Univerzity Karlovy dlouhodobě poukazuje na neuspokojivý stav financování českého veřejného vysokého školství a zdůrazňuje nutnost faktického naplnění dlouhodobé celospolečenské prioritizace vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací.

Do celodenní stávky se zapojila většina akademiků, informovala Monika Brenišínová z iniciativy Hodina pravdy. V budově Fakulty humanitních studií UK v pražské Troji se kolem poledne sešlo podle organizátorů akce zhruba 200 lidí. Podfinancování škol je podle děkanky Věry Sokolové tak hluboké, že platy jsou už jen vrcholem ledovce. „Myslím si, že to, co je na tom nejhorší, je, že se nemůžeme rozvíjet,“ dodala.

K celodenní stávce za lepší financování vysokých škol se oficiálně připojilo 250 ze 400 zaměstnanců z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Zrušena byla téměř všechna výuka, zhruba padesát pedagogů odjelo podpořit stávkující do Prahy.

Stávkovalo se i v Brně, na nádvoří filozofické fakulty se na podporu lepšího financování univerzit a zejména humanitních oborů shromáždilo asi 120 lidí. Protestní shromáždění se konalo i na Univerzitě Pardubice.

Podle údajů Ministerstva školství vydělávali akademičtí pracovníci působící na českých veřejných VŠ v roce 2022 v průměru 62 872 korun měsíčně. Profesoři na VŠ brali loni průměrně 99 244 korun za měsíc, docenti 75 845 Kč a odborní asistenti, tedy akademici obvykle s doktorským titulem, 54 071 korun. Ministerstvo doplnilo, že údaje o průměrné mzdě v daném roce přepočtené na celý úvazek na konkrétní vysoké škole nejsou přehledem konkrétních měsíčních mezd na daných institucích. Loňská průměrná mzda v celém hospodářství činila podle Českého statistického úřadu 40 353 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

všichni zaměstnanci státu by měli mít průměrný plat v zemi !!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYogina , 18.10.2023 10:50:07
a ne takové platy jaké mají!!! A ještě chtějí víc - prý na financování fakult, když jim akorát jde o jejich platy!!!!! To samé poslanci, senátoři, soudci... ne se dělit na nějaký plebs s průměrným platem a na tu ostatní honoraci...

|  6 |  0

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…