Protivládní demonstrace v Praze si všímají i světové agentury

04.06.2019 22:40

Demonstraci za demisi premiéra Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové dnes zaznamenaly i velké světové agentury, které protest označují za jeden z největších od sametové revoluce v roce 1989. Podle agentury Reuters je demonstrace v Praze další z řady protestů v postkomunistických zemích střední Evropy, kde se lidé obávají o osud demokracie.

Protivládní demonstrace v Praze si všímají i světové agentury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Demonstrace se podle agentur Reuters, DPA či APA zúčastnily desítky tisíc lidí, agentura AFP píše o zhruba stovce tisíc účastníků. Sami organizátoři akce odhadli počet lidí na Václavském náměstí na 120 000.

Vysoká účast činí podle agentury Reuters z dnešního protestu na Václavském náměstí „jednu z největších demonstrací od sametové revoluce, která ukončila komunistickou vládu v roce 1989“. Agentura AFP označuje manifestaci dokonce za „největší za poslední desítky let“. Německý list Süddeutsche Zeitung článek o demonstraci nadepsal titulkem „Václavské náměstí, o 30 let později“, kterým rovněž odkázal na události z listopadu 1989. AFP připomněla, že demonstranti se sešli na místě, které je pro české dějiny vysoce symbolické.

Zahraniční média čtenáře informují o nedávno zveřejněném návrhu auditní zprávy Evropské komise o údajném střetu zájmů českého premiéra i o obavách demonstrantů o nezávislost české justice, které vyvolalo jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Připomínají také, že Babiš, kterého například agentura AP označila za „populistického miliardáře“, veškerá obvinění vehementně odmítá a dnes označil návrh auditní zprávy EK za útok na Českou republiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…