Protonová terapie je ekonomická volba pro zdravotní pojišťovny

22.04.2015 15:55

Washington/Praha, březen/duben 2015 – The National Association for Proton Therapy (NAPT) vydala nové znění úhradové politiky, týkající se proplácení protonové léčby. Ta zahrnuje 15 nejnovějších studií, publikovaných v impaktovaných časopisech v posledním roce. Články se zabývají léčbou vybraných diagnóz, včetně onemocnění hlavy a krku, nemalobuněčného karcinomu plic, karcinomu jícnu, karcinomu prostaty, a také nádory u dětí. Články přináší další důkazy o cost efektivitě protonové léčby a poléčebné kvalitě života, kterou nabízí.

Protonová terapie je ekonomická volba pro zdravotní pojišťovny
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Protonové centrum

Zdravotní ředitel MD Anderson Proton Therapy Center v Houstonu dodává: "Novým poznatkem o léčbě onemocnění hlavy a krku je například skutečnost, že mírný cenový rozdíl protonové léčby ve srovnání se standardním ozařováním se do ukončení léčby srovnává. Toxicita protonové léčby je nižší a pacienti tak vyžadují méně následné péče, méně hospitalizací, méně kontrolních prohlídek i vybavení pro tekutou výživu. Protonová léčba je proto ekonomická volba a věříme, že jakmile poskytovatelé zdravotní péče pochopí její výhody, zlepší se i její dostupnost.“

Model byl schválen společností Particle Therapy Cooperative Group-North America (PTCOG-NA) a Alliance of Dedicated Cancer Centers (ADCC). Identifikuje seznam indikací, které jsou prokazatelně vhodné pro protonové ozařování na základě odborných studií a 25 let klinické praxe. Na základě americké úhradové politiky pacientů Medicare a Blue Cross Blue Shield má tento model sloužit i všem dalším subjektům, které řeší otázku úhrady protonové terapie. Dokument obsahuje celkem 375 nejdůležitějších studií a seznam indikací pro protonovou léčbu.

Protonová léčba je nejmodernější formou radioterapie, která dokáže cíleně dodat přesnou dávku do nádoru a vyhnout se okolní zdravé tkáni. Umožňuje tím snižovat riziko nežádoucích účinků, a současně zlepšovat klinické výsledky.

Jednatel společnosti NAPT Tyler Wilson dodává: "Tento model byl prvně publikován v březnu 2014. Po roce přicházíme s novou verzí, která zahrnuje 15 nových klinických studií a poukazuje tak na nové zásadní výsledky. Protonová technologie je bezpečná a účinná. Komunita protonových odborníků se snaží přinášet pacientům stále lepší, a také budovat již existující databázi důkazů."

Protonové centrum v Praze léčí nádorová onemocnění, jako jsou nádory hlavy a krku, mozku a CNS, nádory ležící v oblasti páteře, nádory prostaty, lymfomy a nádory u dětí. Protonové centrum chystá v horizontu několika měsíců i léčbu nádorů plic.

České zaměstnanecké pojišťovny - VoZP, ČPZP, OZP, ZP Škoda pochopily význam protonové léčby a mají uzavřeny smlouvy s PTC. O výhodných podmínkách pro léčbu svých pojištěnců jednají i ZPMV i Revírní bratrská pokladna a smlouvy by mohly být uzavřeny ve velmi krátké době.

V loňském roce zajistila protonovou léčbu slovenským pacientům i největší soukromá slovenská zdravotní pojišťovna DÔVERA a největší slovenská pojišťovna VšZP (obdoba české VZP), protonovou léčbu svým klientům taktéž v PTC hradí a má zájem uzavřít smlouvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…