Průzkum SANEP: Lidé vědí, že situace je vážná. A nejvíce věří Hamáčkovi

22.03.2020 22:03

Šíření koronaviru v České republice představuje vážnou hrozbu pro tři čtvrtiny Čechů. Největší důvěru lidí při řešení současné krizové situace má první místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Následují náměstek ministra zdravotnictví a šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula, a premiér Andrej Babiš (ANO), ukázal průzkum společnosti SANEP pro televizi NOVA.

Průzkum SANEP: Lidé vědí, že situace je vážná. A nejvíce věří Hamáčkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Obavy z koronaviru v souhrnu vyjádřilo 73,2 procent dotázaných. Největší obavy mají především ženy (57 procent) a lidé nad 50 let (72 procent). Naopak v souhrnu pro 18,4 % naší populace nepředstavuje koronavirus a jeho šíření vůbec žádnou hrozbu.

Nadpoloviční většina obyvatel České republiky projevila v souvislosti s šířící se pandemií nového typu koronaviru obavy z negativních dopadů na ekonomiku v podobě hospodářské krize. Tyto obavy vyjádřilo v souhrnu 60,6 % obyvatel naší země. Obavy z ekonomické recese naopak nemá v souhrnu 20,1 % Čechů (7,9 % obyvatel má obavy mírnější a 12,1% naší populace se hospodářské krize neobává vůbec).

S preventivními nařízeními a doporučeními vlády ČR kvůli ochraně před koronavirem souhlasí v souhrnu 65,5 % našich obyvatel, zatímco nesouhlasně se k těmto vládním nařízením a doporučením vyjádřilo v souhrnu 17,1 % Čechů.

Nejvíce se lidi strachují o zdravotní stav a možnost nákazy koronavirem u svých blízkých. Zatímco se v souhrnu 51,2 % obyvatel ČR obává, že koronavirem se nakazí někdo z jejich blízkých, tak 30,3 % lidí má obavy z toho, že se koronavirem mohou nakazit sami.

Co se týká řešení současné krizové situace, zde získal největší důvěru od lidí jednoznačně první místopředseda vlády a ministr vnitra za ČSSD Jan Hamáček (33,1 %). Na druhém místě se v pomyslném žebříčku důvěry umístil náměstek ministra zdravotnictví a současný šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula (26 %), následován premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, kterému důvěřuje 19,7 % obyvatel ČR. Současný ministr průmyslu a obchodu a též dopravy Karel Havlíček získal důvěru u 12,2  % lidí. Nejmenší důvěru lidí má pak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (8,1 %).

Průzkum společnosti SANEP pro televizi NOVA byl proveden na vybrané skupině 859 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel Česka ve věku 18+ let.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…