První děj volby prezidenta skončil. Začíná sčítání hlasů

12.01.2013 14:11

Úvodní kolo přímé volby prezidenta dnes skončilo. Lidé v něm vybírali z devíti kandidátů, asi určili pouze dva finalisty, kteří souboj o křeslo hlavy státu dokončí za dva týdny. Žádný z předvolebních průzkumů totiž ani nenaznačoval, že by nástupce Václava Klause mohl být zvolen více než padesátiprocentním ziskem už v prvním kole.

První děj volby prezidenta skončil. Začíná sčítání hlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Jako finalisty průzkumy favorizovaly někdejší premiéry Miloše Zemana (SPOZ) a Jana Fischera. Velké veřejné podpory se v závěru kampaně dostávalo vicepremiérovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09).

Výsledky už okolo šesté hodiny

Až příští hodiny sčítání výsledků voleb poskytnou odpověď na otázku, nakolik se tyto prognózy naplnily. Statistici předpokládají, že naprostou většinu výsledků budou moci zveřejnit do 18:00. „Mezi 18. a 19. hodinou budeme mít zpracováno 99 % výsledků,“ uvedl na ČT 24 Stanislav Drápal z ČSÚ. Dosavadní informace od volebních komisařů potvrzovaly předpoklad vysoké volební účasti. Hlasovat podle dosavadních trendů a odhadů přišly zhruba dvě třetiny voličů.

Nejsilnější parlamentní strany do voleb nasadily místopředsedu ČSSD a senátora Jiřího Dienstbiera a místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS). Prezidentkami by se mohly stát europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), šéfka Suverenity Jana Bobošíková a herečka, bývalá poslankyně a předsedkyně Klíčového hnutí Táňa Fischerová. Jediným kandidátem, který do odstartování prezidentské volby nijak výrazně do politiky nezasahoval, je skladatel a výtvarník Vladimír Franz. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

281 miliard za zelené zdroje. Nenasytné Německo. Sabotáž z EU. Nad fakturou za elektřinu

13:20 281 miliard za zelené zdroje. Nenasytné Německo. Sabotáž z EU. Nad fakturou za elektřinu

Investice do naší sítě tak, aby unesla zelené obnovitelné zdroje, budou do roku 2030 činit 281 milia…