První máj dle prezidenta Kisky: S manažery nadnárodní firmy. Poslanec Blaha užasl a sedl k počítači

03.05.2015 11:18

Poslanec Národní rady Slovenské republiky Ľuboš Blaha ze Smeru Roberta Fica na sociální síti Facebook připomněl, co všechno si museli kdysi pracující vydobýt na chamtivých kapitalistech. Povedlo se to, jenže dnes se zdá, že bitva nekončí. Na scéně jsou znovu chamtiví kapitalisté, tentokrát v podobě chamtivých korporací, proti nimž je třeba bojovat. Ostře se vymezil i proti prezidentovi Andreji Kiskovi.

První máj dle prezidenta Kisky: S manažery nadnárodní firmy. Poslanec Blaha užasl a sedl k počítači
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Blaha, poslanec Národní rady SR

Za svá práva dělníci kdysi umírali, umírali za to, aby měli právo na dovolené, právo na volno v týdnu, právo na kratší pracovní dobu, než je 12 či 14 hodin. To jsou věci, které dnes považujeme takřka za standard, ale nebylo tomu tak vždy. A zdá se, že za to dělníci budou muset bojovat i dnes.

„Dnes jim to chtějí vzít, protože někdo je tu tak chamtivý a nenažraný, že chce bohatnout i na těch nejslabších. Zisky nadnárodních koncernů a bank extrémně rostou a chudí chudnou. Taková je dnešní doba,“ poznamenává poslanec. Pokud dnes někdo vzpomíná na 1. května jako na den, kdy musel jít povinně do průvodu, tak je podle slovenského zákonodárce „mimo mísu“. Dnešní hlavní problém se totiž jmenuje rostoucí nerovnost mezi bohatými a chudými, když prý tuto společnost přivedli neoliberálové.

A k dovršení všeho zlého slovenský prezident Andrej Kiska navštívil vedení U.S. Steel. „Dokonale tím potvrdil, za koho kope,“ upozorňuje Blaha. To je asi tak stejné, jako kdyby v Den Země navštívil radioaktivní skládku. Blaha si klade otázku, zda si jeho prezident tropí z lidí žerty, a upozorňuje, že to moc směšně nevypadá.

Facebook Luboše Blahy:

Prvý máj je medzinárodný sviatok, ktorý nám má pripomínať všetky úspechy, ktoré si slabí a zraniteľní v minulosti vybojovali s mocnými a bohatými. Pred 200 rokmi pracujúci ľudia dreli 12 až 14 hodín denne, nemali voľné dni, nárok na dovolenku, nárok na nemocenskú, žiadne sociálne dávky, žiadnu pomoc od štátu, zarábali núdzové mzdy, nemali volebné právo, nemohli sa brániť. Štrajkovali, búrili sa, umierali. A vybojovali si viac slobody aj rovnosti. Nikto im nič nedal zadarmo, všetko si museli vybojovať.
Dnes im to chcú vziať, pretože niekto je tu taký chamtivý a nenažratý, že potrebuje bohatnúť aj na úkor tých najslabších. Zisky nadnárodných koncernov a bánk extrémne rastú a chudobní chudobnejú. Taká je dnešná doba. Prvý máj je symbolom odporu tých najslabších - odporu voči surovosti kapitalizmu. Jedine oni môžu zvrátiť globálny trend, v ktorom nás chcú neoliberáli vrátiť späť do manchesterského kapitalizmu 19. storočia. Ak tu ešte niekto chce naďalej omieľať, že za socíku musel prvého mája chodiť povinne na sprievody, vôbec nepochopil, že problém dnes nie je socík, ale rastúca nerovnosť, vykorisťovanie, arogancia bohatých. Problém je globálny kapitalizmus. Celý svet dnes oslavuje dôstojnú prácu a odkazuje nenažrancom, ktorí nám chcú zobrať naše sociálne práva - NO PASARÁN! Krásny sviatok práce, priatelia!
Pustil som si telku a čítam v titulkoch na TA3, že prezident Kiska pri príležitosti sviatku práce (!) išiel navštíviť vedenie firmy U.S.Steel. Dokonale tým potvrdil, za koho kope - za biznis... BTW, keď bude Deň Zeme, predpokladám, že navštívi skládku rádioaktívneho odpadu; počas Dňa zdravých potravín by mohol ísť na návštevu Monsanta; na Deň mieru by mohol ísť kuknúť americký Pentagon a počas MDŽ by mohol ísť navštíviť centrálu Opus Dei... On si už fakt robí z ľudí srandu? To už ani smiešne nie je...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…