Prymula a Babiš? Můžete se na ně vy... a dělat si, co chcete, padlo. U soudu prý máte šanci

24.03.2020 9:42

Jsou přijatá omezení vládou pro lidi a firmy povinná, nebo dobrovolná? Někteří právníci způsob, jakým vláda zavedla stav nouze, kritizují. Uvedl to server Seznam Zprávy.

Prymula a Babiš? Můžete se na ně vy... a dělat si, co chcete, padlo. U soudu prý máte šanci
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Vyhlášení nouzového stavu vládou premiéra Andreje Babiše (ANO), ke kterému došlo 12. března, například kritizuje pražský advokát Jiří Vaníček. Ten tvrdí, že vláda stav vyhlásila chybně jako usnesení. Správně mělo být dle jeho slov v záhlaví uvedeno slovo rozhodnutí. Podle Vaníčka tak nynější forma dokumentu nemá závazný účinek pro firmy a fyzické osoby. Například by to tak dle jeho výkladu mohlo znamenat, že nošení roušek nebo nucené zavření obchodů a zastavení služeb není povinné, ale jen dobrovolné. 

Domnívá se také, že v případě, že člověk dostane za nedodržování nařízených opatření pokutu, má šanci i vyhrát případný spor se státem u soudu. Vládní usnesení je totiž dle jeho slov závazné jen pro kabinet a jemu podřízené úřady, píše server. 

Kdo však Vaníčkův názor odmítá, je náměstek pro řízení sekce Legislativní rady vlády Jan Kněžínek. „Z Ústavy ČR jednoznačně vyplývá, že veškerá rozhodnutí vlády mají formu usnesení, tedy cokoliv vláda rozhoduje, rozhoduje usnesením vlády,“ zdůraznil. Společně s ním je na jedné lodi i advokát Pavel Uhl. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…