Psychiatr Höschl: Rath měl u sebe zbraň, aby dokázal převahu nad ostatními

18.05.2012 7:38

Při zatčení měl u sebe bývalý hejtman David Rath revolver a teleskopický obušek. Zbraň měla také ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, měla armádní samopal s velkým množstvím nábojů. Policie to vysvětluje strachem z vyděračů či lupičů, psychiatr zase potřebou upevnit si pocit převahy nad ostatními a tím i svou dominanci. Napsal deník MF Dnes.

Psychiatr Höschl: Rath měl u sebe zbraň, aby dokázal převahu nad ostatními
Foto: hns
Popisek: David Rath má nové boty

Při domovní prohlídce dalších obviněných v kauze Rath se ve skrýši v podlaze našlo 30 milionů. Z domu Pancové pak policie odnesla samopal vzor Sa-58, který nelze běžně pořídit, s velkým množstvím nábojů.

Není náhoda, že se s miliony našly i zbraně, myslí si policista

Pokud by někdo přesto takovou zbraň získal načerno, dopustil by se trestného činu nedovoleného ozbrojování. Podle zjištění MF Dnes je český samopal Sa-58 oblíben v podsvětí kvůli spolehlivosti a velké účinnosti. Jeho střelám neodolá ani běžná balistická ochrana policistů.

Sám Rath měl u sebe při zatýkání sedm milionů korun a revolver s teleskopickým obuškem. „Chodí snad někdo normální k přátelům na návštěvu ozbrojen revolverem a teleskopickým obuškem? A pokud ano, tak k tomu musí mít důvod – třeba sedm milionů v krabici pod paží. Samopal, revolver a obušek navrch... Není náhoda, že se tam i s těmi miliony našly,“ řekl deníku MF Dnes jeden z policistů.

"Asi v nich postupně narůstla strach z vyděračů či lupičů," míní kriminalista.

Psychiatr Cyril Höschl míní, že se zadržení báli, protože u sebe měli velký balík peněz. „Jejich vyzbrojování ale podle mě souvisí i s dominancí těchto lidí. A té jsme byli právě u pana Ratha v minulých letech často svědky. Takoví lidé se totiž rádi vyzbrojují i proto, aby si upevnili pocit převahy nad ostatními a dali tím svou dominanci, ale také nedotknutelnost okolí najevo,“ vysvětlil MfD Höschl.

Kauza Rath připomíná kauzu Srba. Ten měl v autě celý arzenál zbraní

Kriminalisté připomínají zatčení generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby v roce 2002. Ten měl v krabici od bot a na jiných místech 21 milionů korun. V terénním autě pak přechovával hotový arzenál zbraní: pistole, střílecí tužky, světlice, a dokonce i ruční granát.

„Kauza Srba má s tou Rathovou leccos společného. Oba seděli na milionech v hotovosti. Oba museli mít kvůli tomu panický strach, takže hromadili zbraně,“ míní policista.

Paranoia Srby pak vyvrcholila naplánováním vraždy novinářky Sabiny Slonkové, která se zajímala o jeho majetkové poměry. Soud pak Srbu poslal na 12 let za mříže. Na svobodu se dostal s podmínkou v roce 2010 poté, co ve vězení strávil dvě třetiny trestu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…