Půjčka Ukrajině, vztahy s USA, „energetický balíček“. Lídři EU debatují

15.12.2022 15:31 | Aktualizováno

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes dopoledne zahájili v Bruselu vrcholnou schůzku, na níž budou debatovat o cestě z energetické krize či o další pomoci Ukrajině. Prvním tématem jednání je ovšem hledání společné reakce na masivní americké subvence pro firmy. Český premiér Petr Fiala se na posledním summitu během končícího půlročního předsednictví EU chce pokusit přiblížit schválení cenového stropu pro plyn a balíčku obsahujícího 18 miliard eur (asi 440 miliard korun) na podporu Kyjeva. Ten kvůli nesouhlasu s globální firemní daní nyní blokuje Polsko.

Půjčka Ukrajině, vztahy s USA, „energetický balíček“. Lídři EU debatují
Foto: FCB Petra Fialy
Popisek: Petr Fiala, Olaf Scholz

Předsedající summitu Charles Michel krátce před začátkem jednání prohlásil, že vidí naději na konečné schválení pomoci Ukrajině, kterou po stažení dřívějšího maďarského veta začala blokovat právě Varšava.

„Je to významný signál solidarity a podpory,“ řekl šéf Evropské rady o balíku 18 miliard eur, z něhož by Ukrajina měla dostávat půjčky celý příští rok.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí
Lídři by podle Michela uvítali i schválení nové sady sankcí proti Moskvě, na jejichž podrobnostech se však státy zatím zcela nedohodly. „Myslím, že se to může podařit, ale budeme na tom muset v následujících hodinách ještě pracovat,“ řekl Michel s odkazem na jednání velvyslanců unijních zemí, které se má dnes konat souběžně se summitem.

Na úvod jednání ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na dálku popsal svým unijním kolegům aktuální potřeby země bránící se pokračující ruské agresi. Podle Michelova vyjádření hovořil mimo jiné o ukrajinském mírovém plánu. Kyjev dlouhodobě tvrdí, že bude s Moskvou jednat o míru, pokud ruští vojáci opustí všechna ukrajinská území. „EU je připravena podpořit ukrajinskou iniciativu,“ uvedl na twitteru Michel.

Po vystoupení Zelenského se lídři začali bavit o vztazích se Spojenými státy. Debatě dominuje americký investiční plán v hodnotě 369 miliard dolarů (8,67 bilionu Kč), jehož prostřednictvím chce vláda ve Washingtonu zajistit daňové úlevy a pobídky pro americké firmy. Země EU se však obávají negativních dopadů na vlastní společnosti a chtějí USA přimět k ústupkům. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona hodlají dnes političtí vůdci pověřit Evropskou komisi, aby začátkem roku předložila plán na společnou reakci.

Šéfové států a vlád povedou debatu také o energetické krizi a stropu na ceny plynu, jehož schválení se v posledních dnech pokouší dotáhnout do konce české předsednictví. Fiala před jednáním prohlásil, že se pokusí přiblížit schválení balíčku energetických opatření, které závisí právě na shodě o omezení cen plynu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejde o půjčku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 15.12.2022 16:08:21
je to dar. Proč ti politici pořád lžou?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…