Putin hovoří o nových hypersonických střelách. NATO posiluje hlídky nad Pobaltím

31.07.2022 13:32

Ruské námořnictvo dostane v příštích měsících nové hypersonické střely Cirkon (Zirkon), oblast jejich nasazení bude záviset na ruských zájmech, oznámil ruský prezident Vladimir Putin. NATO v reakci na ruské kroky začne od pondělí posilovat vzdušné hlídky nad Pobaltím. Lotyšsku ruská společnost Gazprom v sobotu ráno pozastavila dodávky zemního plynu za to, že podle ní porušilo podmínky pro odběr surovin.

Putin hovoří o nových hypersonických střelách. NATO posiluje hlídky nad Pobaltím
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Dodávky nových hypersonických střel Cirkon (Zirkon) pro ruské námořnictvo Putin podle agentury Reuters nezmiňoval přímo v souvislosti s Ukrajinou. „Dodávky těchto střel ruským ozbrojeným silám začnou v příštích měsících. Fregata Admirál Gorškov bude první, která půjde do bojové služby s těmito skvělými zbraněmi na palubě,“ řekl šéf Kremlu při projevu na oslavách Dne námořnictva v Petrohradu.

„Klíčovou otázkou je, aby ruské námořnictvo bylo bleskurychle schopno reagovat na všechny, kdo se rozhodnou omezit jeho suverenitu a svobodu,” dodal ruský prezident.

Začátkem příštího týden Severoatlantická aliance hodlá kvůli tomu posílit vzdušný prostor nad Pobaltím bojovými letouny Německa, Maďarska a Itálie k hlídkování, a sice v rámci kontrolní mise NATO. „V době, kdy se kvůli ruské válce proti Ukrajině zásadně změnila bezpečnostní situace v Evropě, jsou bojové letouny Aliance připraveny bránit vzdušný prostor NATO. Jsme stále ostražití,“ prohlásila mluvčí NATO Oana Lungescuová.

Od počátku ruské invaze na Ukrajinu posílila Severoatlantická aliance vzdušné hlídky nad východními zeměmi.

Lotyšsku, které patří mezi pobaltské státy, ruská společnost Gazprom v sobotu ráno pozastavila dodávky zemního plynu. Na komunikační síti Telegram Gazprom oznámil, že Lotyšsko porušilo podmínky pro odběr suroviny. V pátek lotyšská plynárenská společnost Latvijas Gaze uvedla, že za plyn odebíraný z Ruska platí v eurech místo rublů, jak nyní požaduje Rusko. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle místní agentury LETA Rusko od začátku války na Ukrajině dodávky plynu do Lotyšska už několikrát omezilo. Lotyšsko plánuje přestat nakupovat plyn z Ruska od začátku příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…