Putinův dekret. Jeho odveta Západu je tu. A mezitím na Ukrajině...

28.12.2022 8:54

Ruský prezident v úterý přišel s dlouho očekávanou odpovědí Ruska na západní ropný cenový strop a podepsal dekret, který od 1. února na pět měsíců zakazuje dodávky ropy do zemí, které cenový strop na ruskou ropu zavedly. Dekret byl Ruskem prezentován jako přímá reakce na „nepřátelské a mezinárodnímu právu odporující kroky“. Pozitivní zprávy mezitím po několika měsících přicházejí z ukrajinského Bachmutu. Usuzovat prý podle Institutu pro studium války (ISW) lze, že ruské útoky v oblasti již dosáhly svého vrcholu.

Putinův dekret. Jeho odveta Západu je tu. A mezitím na Ukrajině...
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Putin prostřednictvím svého dekretu reagoval na předchozí usnesení Evropské unie, skupiny největších světových ekonomik G7 a Austrálie, které omezuje od 5. prosince převoz a pojištění přepravy ruské ropy nad maximální cenou ve výši 60 dolarů za barel.

Cenový strop G7 umožňuje zemím mimo EU nadále dovážet námořní ruskou ropu, ale zakáže lodním, pojišťovacím a zajišťovacím společnostem manipulovat s náklady ruské ropy po celém světě, pokud nebude prodávána za nižší cenu, než je cenový strop. Země EU také samostatně zavedly embargo, které jim zakazuje námořní ruskou ropu nakupovat.

Rusko, jež je po Saúdské Arábii druhým největším vývozcem ropy na světě a jehož ekonomika je dosti závislá na vývozu nerostného bohatství, reagovalo nyní na toto – pro Moskvu dosti omezující – usnesení zákazem dodávek ropy a ropných produktů firmám a osobám, které mechanismus stanovení cenového stropu zahrnují.

„Dodávky ruské ropy a ropných produktů zahraničním subjektům a osobám se zakazují za podmínky, že se ve smlouvách o těchto dodávkách přímo či nepřímo počítá s využitím mechanismu stanovení maximální ceny," uvádí výnos dle agentury Reuters s dodatkem, že stanovený zákaz se vztahuje „na všechny fáze dodávek až po konečného kupujícího“.

Dekret byl dle agentury prezentován jako přímá reakce na „nepřátelské a mezinárodnímu právu odporující kroky Spojených států a cizích států a mezinárodních organizací, které se k nim připojují“ a zákaz prodeje ropy do zemí, které se účastní cenového stropu, stanoví na časový úsek od 1. února do 1. července 2023. U rafinovaných ropných produktů, jako je benzin a nafta, však tento zákaz přímo zatím neplatí a vstoupil by v platnost teprve v den, který stanoví ruská vláda. Putin by měl pravomoc tato opatření ve zvláštních případech zrušit.

Ruská ropa Urals se nyní obchoduje mezi 55 až 57 dolary za barel, tedy pod úrovní cenového limitu.

Ruské rozhodnutí však nikterak nemění postoj západních zemí. Dokládá to například postoj italské premiérky Giorgie Meloniové, jež deklarovala, že Řím chce dosáhnout míru, který bude pro Ukrajinu spravedlivým a potvrdila svůj záměr odcestovat do Kyjeva.

Al-Džazíra v této souvislosti podotýká, že italská vláda Meloniové přislíbila Kyjevu podporu a zopakovala svůj závazek dosáhnout pro Ukrajinu „spravedlivého míru“ taktéž v prohlášení po telefonickém rozhovoru premiérky Giorgie Meloniové s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Situace na Ukrajině se pak v posledních dnech zlepšuje zejména v oblasti těžce obléhaného východoukrajinského města Bachmut. Americký Institut pro studium války (ISW) píše, že se ruské útoky na město zřejmě blíží ke svému vrcholu, „stejně jako v srpnu 2022 ruské síly v Chersonu“ a ruské bojové ztráty pravděpodobně nutí ruskou armádu v oblasti Bachmutu používat útočné skupiny pouze o velikosti družstva a nikoliv o velikosti roty či praporu.

„ISW vyhodnotila, že použití skupin velikosti družstva ruskou armádou v Chersonské oblasti naznačuje, že ruská ofenziva vyvrcholila, neboť ruské pozemní síly byly natolik degradovány, že již nemohly operovat prvky na dostatečně vysokých úrovních, aby dosáhly smysluplných úspěchů,“ píše server.

Tempo postupu ruské armády v oblasti Bachmutu se dle něj v poslední době zpomalilo v důsledku rostoucích personálních a muničních omezení, která „pravděpodobně v nejbližší době nedovolí udržet vysoké tempo ofenzivních operací v oblasti“.

Server Kyiv Post v této souvislosti s odvoláním na ukrajinské armádní zdroje zmiňuje zejména problémy Rusů v rámci nedostatku dělostřeleckých granátů, který pozemní útoky na Bachmut dosti utlumil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

hyperinflace vede k ekonomické katastrofě EU i ČR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIJN , 28.12.2022 9:20:25
zvolení vlastizrádci jsou vydíratelní a hloupí kariéristi, bez ohledu na své voliče konají pouze v prospěch WS a Londýna!!!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…