Radikálové se chystají do Ostravy. Romové se jim hodlají postavit

21.08.2013 16:29

Ostravští Romové chystají na sobotu demonstraci proti rasismu a neonacismu nazvanou Mír mezi lidmi, na níž chtějí vyjádřit nesouhlas s pochody pravicových radikálů. Novinářům to ve středu za organizátory akce řekl Josef Stojka. Podle něj by mělo jít o poklidný happening.

Radikálové se chystají do Ostravy. Romové se jim hodlají postavit
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Po čtvrté hodině se vydalo několik stovek demonstrantů, za účasti desítek policistů, na pochod Prahou

Romové demonstraci naplánovali na stejný čas jako setkání radikálů, tedy na druhou hodinu. "Demonstrací chceme ukázat to, že nesouhlasíme s nadále rostoucími neonacistickými a rasistickými pochody. Ví o tom mnoho Romů, ví o tom Romové ze všech lokalit a účast bude hojná a myslím si, že taková účast Romů tady v Ostravě ještě nebyla," uvedla další z organizátorek Jolana Šmarhovyčová.

Radnice zakázala pochod Českých lvů

Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz minulý týden zakázal shromáždění a pochod, které v centru města na sobotu plánovali čeští vlastenci ze skupiny Čeští lvi. Na stejnou dobu už měl totiž úřad do stejných míst nahlášená shromáždění Romů. Pravicoví radikálové mají ale na tentýž den u památníku v Komenského sadech od dvou do čtyř povolenou demonstraci Stop rasovým útokům.

Podle informací na sociální síti Facebook a pozvánky, kterou tam vytvořil tentýž člověk, který demonstraci v Komenského sadech oznámil úřadům, by se však demonstranti měli sejít od dvou na Prokešově náměstí před ostravskou Novou radnicí. Jde přitom o jedno z míst, které si pro svou akci Za mír mezi lidmi rezervovali Romové.

Policie je připravena zasáhnout

Ti ale v Ostravě nahlásili akce na řadě míst, aby zabránili extremistům v pořádání jejich akcí. Prokešovo náměstí je nedaleko oficiálně oznámeného místa v Komenského sadech. Účast na akci s podtextem "Proti cikánskému rasismu a policejnímu násilí" už na Facebooku potvrdilo přes 1670 osob. Romové by se měli sejít u kostela na náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze. Obě místa jsou od sebe vzdálena zhruba dva kilometry.

Na demonstrace se intenzivně připravuje policie. "Informace nashromážděné do současné doby nasvědčují bezpečnostnímu riziku, proto připravujeme bezpečnostní opatření. Plně respektujeme shromažďovací právo, ale pokud by bylo shromáždění zneužito k omezení práv občanů či rozněcování nenávisti, jsme připraveni k zákroku a zajištění veřejného pořádku," uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Bližší informace chce policie zveřejnit v pátek. Například podle krajské mluvčí policie Zlínského kraje Jany Macalíkové by tamní policisté měli posílit své kolegy v Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…