Rakušanova čistka na poště. Letí devět členů dozorčí rady

07.02.2022 18:19

Pořádný vítr udělal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v České poště. Odvolal hned osm členů dozorčí rady. Devátý člen pak rezignoval minulý týden sám. Píše to server Echo24.cz.

Rakušanova čistka na poště. Letí devět členů dozorčí rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Noví členové dozorčí rady budou vybráni tento týden. Půjde o transparentní výběr ve shodě s koaličními partnery. Následně budou návrhy předloženy poradnímu orgánu vlády, výboru pro personální nominace. 

„Česká pošta nemůže fungovat tak, jak má, bez funkční dozorčí rady. Proto potřebujeme, aby v ní místo politických trafikantů byli schopní odborníci,“ uvedl dnes Rakušan. Zásadní obměnu ministr avizoval už v minulých týdnech jako první krok k tomu, aby pošta mohla fungovat a rozvíjet se jako moderní podnik. Dočasné snížení členů dozorčí rady podle něj neovlivní chod pošty.

V radě prozatím zůstali zástupci zaměstnanců a předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Dozorčí rada České pošty má celkem patnáct členů.

V posledních letech pošta hospodaří v červených číslech. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem 800 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy Kč po zdanění. Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby. Stát v současnosti podniku dluží šest miliard Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…