Rath, Babišova soukromá ubytovna, hrozba vězení až deset let. Nové informace ke kauze Čapí hnízdo

17.03.2016 17:25

Nad ministrem financí Andrejem Babišem se stahují mračna. Nové informace o jeho propírané farmě Čapí hnízdo, kterou financoval z dotací Evropské unie, totiž vyplouvají na povrch každý den. Ač totiž dnes vicepremiér tvrdí, že s farmou neměl nic společného, existují důkazy o tom, jak byl na svou farmu pyšný. A k tomu deník Právo zjistil, že jedna z budov je v katastru vedená jinak, než by měla být.

Rath, Babišova soukromá ubytovna, hrozba vězení až deset let. Nové informace ke kauze Čapí hnízdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Tématem posledních dní je projekt podnikatele a ministra financí Andreje Babiše, farma Čapí hnízdo. To totiž vzniklo za vydatného přispění evropských dotací, na které však firma Agrofert neměla právo. Případem se zabývají policie, média a dokonce i evropský úřad pro odhalování dotačních podvodů OLAF. Babiš to přitom stále prezentuje jako útok opozice na jeho osobu.

Zároveň však tvrdí, že s farmou neměl nikdy nic společného. Toto jeho tvrzení však vyvrací nový článek Echo24.cz, který se odkazuje na knihu bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha. Ten v ní totiž popisuje své první osobní setkání s podnikatelem Babišem, který se farmou tehdy doslova chlubil.

„My se známe už přes mobil. Jak jste mi psal, že Čapí hnízdo není vaše, pamatujete si?“ píše v knize Rath. „Samozrejme že je moje. Dal som tam niekoľko set miliónov a kraj mi prispel z európskych fondov. Pak za mnou niekto vraj od pôvodného hejtmana prišiel a chcel pät miliónov spät ako vďaku za dotáciu. Vyrazil som s ním dvere,“ zaplavil Babiš celý prostor vodopádem slov, která jsem identifikoval jako směs slovenštino-češtiny.

Babiš se v úryvku oháněl tím, že přece na daních platí nejvíce ze všech, a proto si také zaslouží dotaci. Problém byl v tom, že ač Rath jako hejtman s dotací nesouhlasil, nebyla možnost, jak Babišovi zabránit v tom o ní požádat, jelikož byla formálně v pořádku.

Deník Právo pak odhalil další nesrovnalost, právě co se zmíněné dotace týká. V objektu farmy se totiž nachází budova, která je v katastru vedená jako „ubytovací zařízení“. Když se v něm však člověk chce ubytovat, zjistí, že ji má celou pronajatou Andrej Babiš. Přitom z oficiální definice vyplývá, že má jít o budovu sloužící pro veřejnost, nikoli pro individuální rekreaci.

Následně byla na akciovou společnost Farma Čapí hnízdo vyplacena dotace v nejvyšší možné výši, tedy zhruba 50 milionů korun. Firma měla anonymní vlastníky a v době vyplacení dotace ještě nebyly ani hotové stavební práce. Není však zřejmé, zda z daných peněz byla financována i rekonstrukce Babišova osobního „ubytovacího zařízení“.

V současnosti celou věc prošetřuje policie, která se snaží zjistit, zda nedošlo v případě Čapího hnízda k podvodnému jednání za účelem získání dotací, přičemž pokud by se prokázalo, že je Babiš vinen, hrozilo by mu až deset let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…