Rath žádá na sněmovně náhrady z doby ve vazbě. Ta se ale brání

20.12.2015 17:03

Někdejší poslanec David Rath vymáhá na Sněmovně vyplacení náhrad za dobu, kdy seděl ve vazbě. Jde o čtvrt milionu korun, které mu přiřkl soud. Český rozhlas ale přináší informace o tom, že se někdejší Rathovo pracoviště brání. Nemohl prý totiž čerpat náhrady na dopravu na cesty za voliči, když seděl za mřížemi.

Rath žádá na sněmovně náhrady z doby ve vazbě. Ta se ale brání
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Poslanec, který je ve vazbě, nemůže plnit některé své funkce. To znamená, že nemůže jezdit za voliči, reprezentovat je a taky utrácet za to, že se někde stravuje, pokud je na služební cestě,“ říká právní zástupce Sněmovny Marek Nespala. Obratem dodává, že náhrady na kancelář či asistenty Sněmovna Rathovi vyplácela i za mříže.

Sněmovna se proto hodlá odvolat proti verdiktu soudkyně Jany Jurečkové. Stane se tak, až obdrží písemný verdikt. Někteří poslanci navíc volají po změnách v zákonech. Těm se nebrání ani Marek Benda z ODS, ale současně zdůrazňuje, že je třeba ctít presumpci neviny, dokud soud u exposlance ČSSD Ratha nerozhodne jinak. Rath je sice odsouzen na šest a půl roku, ale proti verdiktu se dovolal jak Rath, tak státní zástupce, který považuje trest za příliš mírný.

Pár slov k případu dodal i Jeroným Tejc (ČSSD). Podle jeho názoru bude třeba, aby soud zvážil všechny okolnosti. I kdyby totiž došlo ke změně zákona, na Davida Ratha by se nevztahovala, neboť z hlediska práva není možná posuzovat činy se zpětnou platností podle nově vzniklé legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…