Rath zůstává středočeským hejtmanem. Zastupitelé ho nechtějí odvolat

15.05.2012 13:15

Hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha (ČSSD) policie zadržela a obvinila v souvislosti s přidělením dotací z EU kladenské nemocnici. Zastupitelé kraje se ho zatím nechystají odvolat z funkce hejtmana. Úřad bude po dobu Rathovy nepřítomnosti vést náměstek Miloš Petera, jak zjistil server iDnes.cz.

Rath zůstává středočeským hejtmanem. Zastupitelé ho nechtějí odvolat
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

O situaci bude jednat krajská rada v půl čtvrté odpoledne. "Hejtmana nemůže v jeho funkci nikdo automaticky nahradit. I kdyby se sám rozhodl na svoji funkci rezignovat, musí jeho nástupce zvolit rada," řekl serveru iDnes.cz hejtmanův náměstek Marcel Chládek z ČSSD.

Ratha zatím zastoupí jeden z jeho náměstků, konkrétně Miloš Petera. Podle mluvčí kraje Berill Maschekové se další kroky na Středočeském krajském úřadu nyní podnikat nebudou.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ještě před obviněním Ratha prohlásil, že za takových podmínek nemůže být hejtman nadále členem sociální demokracie a bude si muset pozastavit členství. Sobotka také řekl, že by měl Rath rezignovat i na funkci hejtmana, pokud bude obviněn.

Davida Ratha může odvolat zastupitelstvo. O tom se ovšem zatím na krajském úřadě nemluví. Server iDnes.cz to zjistil od opozičních zastupitelů. Ministerstvo financí už preventivně pozastavilo certifikaci Regionálního operačního programu Střední Čechy, obvinění se totiž týká právě evropských dotací.

"Pozastavení certifikací konkrétně znamená, že se Evropské unii neposílají žádosti o proplácení dotací," vysvětlil serveru iDnes.cz mluvčí ministerstva Jakub Haas. Dodal, že by se to nemělo dotknout příjemců, kteří jsou před dokončením svých projektů.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…