Rathův případ nemá v Česku obdoby, míní novinář

15.05.2012 17:33

V pondělí byl zatčen středočeský hejtman David Rath. Do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to přišel komentovat novinář Martin Shabu ze serveru Českápozice.cz. Prý takový případ nemá v Česku obdoby.

Rathův případ nemá v Česku obdoby, míní novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle novináře Shabua se jedná o velký případ, který v České republice nemá srovnání. „Aby byl poslanec, hejtman, chycen při trestném činu, to tady ještě nebylo,“ řekl v pořadu na Radiožurnálu.

Reakce špiček ČSSD se dá podle Shabua vyjádřit třemi písmeny: „Šok!“ Jak předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, tak i možný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier se vyjádřili, že by se měl Rath vzdát funkcí a pozastavit členství ve straně.

Prý se ukazuje, že se policie soustřeďuje na aktuální korupci, ne na to, co bylo v minulosti. V současnosti může sehnat dostatek důkazů a zahájit trestní stíhání. V případech z minulosti je obtížné najít konkrétní důkazy o korupci.

Policie chtěla rychle získat co nejvíce důkazů. Pak nebude schopná zabránit zametání

Podle způsobu razie, kdy se prohledávaly kanceláře a byl vysoký počet zadržených osob, je možné usuzovat, že byla snaha získat co nejvíc důkazů během 48 hodin. Shabu ve Dvaceti minutách Radiožurnálu naznačil, že pro policii bude obtížné udržet zadržené ve vazbě a zabránit zametání důkazů.

Prý je ale vidět, že není nutné mít ve státě superkorupční úřady, ale stačí jeden státní zástupce s elitními policisty.

„Jsem přesvědčen, že to bude mít konkrétní dopady pro sociální demokracii v krajských a senátních volbách. Takovéto zásadní události, to může skutečně ovlivnit preference,“ řekl Shabu v pořadu na Radiožurnálu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…