Reakce na teror: Celebrity jsou v šoku, lidovec se modlí a šíří se obrázek

23.05.2017 10:20

Útok na koncertní halu v Manchesteru, který si vyžádal životy minimálně dvaceti dvou mladých lidí, spustil na sociálních sítích lavinu reakcí. Oproti jiným teroristickým útokům byl tento mimořádný v tom, že se vše odehrálo po koncertě populární zpěvačky Ariany Grande.

Reakce na teror: Celebrity jsou v šoku, lidovec se modlí a šíří se obrázek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda na besedě v Hradci Králové

„Zlomená. Z hloubi mého srdce je mi to líto. Nemám slov,“ napsala na Twitter Ariana Grande. Ta je někdejší dětskou seriálovou hvězdou a dodnes se věnuje hraní, především v televizních seriálech. Díky tomu je hvězdou dnešních teenagerů, proto také politik Nigel Farage označil výbuch za „přímý útok na naše děti“. Ze záběrů ze zdevastované lobby koncertní haly vyplývá, že oběti skutečně byly mladšího věku, často přímo děti.

Díky její známé tváři se zmobilizoval prakticky celý hudební showbyznys, který kromě obětí a jejich rodinám vyjadřoval podporu i zpěvačce, které se přitom vůbec nic nestalo. Přesto ji někteří kolegové jmenovali na prvním místě. „Modlíme se za Arianu Grande a všechny její fanoušky v Manchesteru ve Spojeném království,“ psala skupina Rascal Flatts.

„Moje myšlenky a modlitby jsou s lidmi z Manchesteru, se všemi postiženými, s Arianou Grande a jejím týmem. Rve mi to srdce,“ psala například zpěvačka Pink.

 

Její kolegyně Katy Perry se vyznala: „Mám dnes zlomené srdce kvůli rodinám. Zlomené srdce kvůli Ari. Zlomené srdce kvůli stavu světa.“

 

„Jsem s vámi,“ hlásila i zpěvačka Celine Dion.

 

Herečka Melisa Joan Hart ze seriálu Sabrina – mladá čarodějnice také posílala modlitby. A další herečka, tentokrát Michelle Rodriguez ze seriálu Ztracení, to rozsekla, když všem poslala „spoustu lásky“.

V tomto duchu už nepřekvapil ani vzkaz herce a zpěváka Johna Stamose, který se pohyboval v Manchesteru poblíž výbuchu. „Šílený svět. Chopte se veškerého míru a lásky, co jen poberete.“

Podobné reakce přicházejí i z řad politiků. Nejen britských, ale pochopitelně i těch světových. Sounáležitost vyjadřoval například kanadský premiér Justin Trudeau, a rovněž komunální politici z měst, která byla terorismem postižena nedávno. Třeba starostka Paříže Anne Hidalgová, která vzkázala: „Paříž tuto noc stojí po boku Manchesteru.“

A vyjadřili se samozřejmě i čeští politici. K trendu modliteb se přidal lidovecký europoslanec Pavel Svoboda, který se svěřil sociální síti: „Strašné zlo – útok na koncert, kde jsou děti a teenageři. Modlím se za oběti tohoto útoku a jejich rodiny.“

Premiér Bohuslav Sobotka projevil svou účast slovy: „S pohnutím sleduji zprávy z Manchesteru. Je mi líto všech obětí, které si exploze vyžádala. Věřím, že se brzy podaří objasnit všechny okolnosti.“

 

Ovšem kromě projevů soustrasti, podpory či lásky se na internetu objevují i příspěvky, pozastavující se nad stereotypním průběhem událostí po teroristických činech. Dokonce z toho už vnikl manuál nazvaný posměšně „záchranný plán“.

Podle tohoto plánu se bezprostředně po teroristickém útoku má postupovat takto. Především je třeba vytvořit nějaký plačtivý obrázek a rozšířit jej po internetu. Jako ideální se doporučuje ten z loňského jara, na kterém francouzská vlajka, která se ještě nestihla vybrečet po masakru v Paříži, utěšuje belgickou vlajku, které teroristé právě nechali vybouchnout bruselské letiště. Nad jejich hlavami se přitom vznáší spousta srdíček.

Druhým krokem je nastavit si na Facebooku na profilové fotografii filtr v barvách příslušného státu, aktuálně tedy známý modro-červeno-bílý kříž Union Jack. Jako třetí bod je doporučován pláč před televizními kamerami, za etalon dokonalosti je v tomto směru považována eurokomisařka Mogheriniová.

Po setmění následuje čtvrtý bod záchranného plánu – nasvícení budov příslušnou vlajkou. Veřejnost se zapojí tím, že na vybrané pietní místo začne nosit svíčky.

Tím jsou vyčerpány kroky bezprostřední reakce a následuje dlouhodobá prevence. Její základní součástí je otevření srdcí i hranic dalším uprchlíkům. A současně s tím útok na všechny, kteří proti tomu protestují. Doporučují se slova jako „hejtr“, „rasista“ nebo „fašoun“.

Za pravidelného konání těchto úkonů pak čekáme na další teroristický útok, po kterém se vrátíme k bodu 1.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…