Řecká korupčnice z europarlamentu. Brala 286 tisíc měsíčně, nestačilo to. A pokud jde o její fotku se Zdechovským...

13.12.2022 16:11

Chodbami Evropského parlamentu duní korupční skandál. Předsedkyně PE Roberta Metsolaová se obává, že tento skandál, do něhož je podle policie zapleten i Katar, ohrožuje evropskou demokracii. Server Euronews popsal, kdo je vlastně řecká levicová europoslankyně Eva Kailiová, jedna z ústředních postav současného korupčního skandálu. Je to žena, která si v přepočtu přišla na 286 tisíc korun měsíčně. A přesto se podle policie zapletla do korupčního skandálu.

Řecká korupčnice z europarlamentu. Brala 286 tisíc měsíčně, nestačilo to. A pokud jde o její fotku se Zdechovským...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Minulý týden policie zasahovala v šestnácti kancelářích v Bruselu. Kvůli korupční kauze spojené s Evropským parlamentem. Někdejší italský socialistický poslanec Pier Antonio Panzeri, který v EP působil po 15 let, působil ve prospěch Kataru a to nikoli zadarmo.

BBC přinesla k této kauze další informace.

Obviněny byly i 4 osoby, mezi nimi i řecká místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová, která se ocitla ve vazbě. Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová oznámila, že ji tato žena již nebude zastupovat v žádných záležitostech.

Kailiová seděla v křesle europoslankyně po 8 let. S okamžitou platností byla vyloučena ze socialistické strany v Evropském parlamentu i z řecké stran PASOK. V Evropském parlamentu se věnovala oblasti Blízkého východu, kam spadá i Katar.

Agentura Reuters uvedla, že Řecko zmrazilo majetky samotné Kailiové. Kancelář europoslankyně Kailiové na žádost o vyjádření zaslanou agenturou Reuters nereagovala.

Metsolaová dala současně najevo, že „evropská demokracie je v ohrožení“. Na její slova upozornila britská BBC. „Otevřené, svobodné a demokratické společnosti jsou pod útokem." Tak to vidí Roberta Metsolaová.

Čtveřice zadržených osob byla obviněna z korupce a praní špinavých peněz. Katar popřel, že by se dopustil jakéhokoli jednání, které by bylo v rozporu se zákonem.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že obvinění jsou „velmi závažná“, a vyzvala k vytvoření nového etického orgánu, který by dohlížel na činnost tělesa.

Bruselská zpravodajka BBC Jessica Parkerová dodala, že z podrobností, které v minulých dnech zveřejnily belgické úřady, „mnoha lidem spadla čelist“.

Podle BBC byly od pátku také „zmrazeny“ IT zdroje deseti zaměstnanců parlamentu, aby se zabránilo zmizení dat potřebných pro vyšetřování.

Maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země je členským státem, který se zbytkem EU vede spory o podobu demokracie ve vlastní zemi, se po zveřejnění obvinění EU vysmíval.

Na Twitteru uveřejnil vtip - meme - na kterém se američtí prezidenti vysmívají EU kvůli současnému korupčnímu skandálu.

Viktor Orbán si tropí žerty z EU

Server Euronews se rozepsal, kdo je vlastně poslankyně Kailiová.

„Europoslankyně byla údajně ‚přistižena při činu‘, což je jediná okolnost, která vede k okamžitému odnětí poslanecké imunity. Její otec Alexandros a manžel Francesco Giorgi byli kvůli své údajné roli v tomto plánu rovněž předvedeni k výslechu,“ napsal ke kauze server.

„Kailiová vystudovala architekturu, stavební inženýrství a evropské záležitosti a svou kariéru začala jako novinářka pro kanál MEGA v rodném Řecku. V roce 2007 již byla národní zákonodárkyní v řeckém parlamentu jako členka sociálnědemokratické strany PASOK, která tehdy patřila k vedoucím politickým silám v této středomořské zemi. ... Když se řecká krize zhoršila, Kailiová kandidovala do Evropského parlamentu a v roce 2014 byla zvolena. Připojila se k silné skupině Socialistů a demokratů (S&D), druhé největší formaci v hemicyklu, a rychle si získala pověst mediálně přátelské a přístupné. Kailiová si jako zákonodárkyně zvýšila prestiž tím, že se intenzivně zapojila do stále významnější digitální agendy EU a dostala se ke složitým souborům, jako je umělá inteligence, kybernetická bezpečnost a blockchain. Od roku 2021 činil její plat europoslankyně po zdanění 7 146 eur měsíčně, spolu s měsíčním všeobecným příspěvkem ve výši 4 778 eur a proplácenými cestovními výdaji. V průběhu let byla Kailiová součástí různých výborů, mimo jiné jako náhradnice v Delegaci pro vztahy s Arabským poloostrovem (DARP),“ přidal server další podrobnosti.

V přepočtu si Kailiová přišla na přibližně 286 tisíc korun.

Páteční akce policie však stále slibnější politický vzestup Kailiové utnula.

Kailiová je předhazována i českému europoslanci Tomáši Zdechovskému, internetem se šíří jejich společná fotografie.

Lidovecký politik se ale ohrazuje. Fotografie je podle něj šest let stará. V té době s touto političkou z odlišné europarlamentní frakce spolupracoval na některých agendách. Od té doby se ale podle něj přístup a chování řecké socialistické europoslankyně dost výrazně změnily, takže spolupracovat přestali.

Odhalení této kauzy mě šokovalo, Evu znám roky (což dokazuje i tato stará fotka) a v minulosti jsme spolupracovali. V posledních dvou letech se rozhodla razit jiný typ politiky a naše cesty se rozešly,“ uvedl k tomu Zdechovský na svém Facebooku.

Dodává, že fotografie má se spoustou dalších politiků (další na sociálních sítích oblíbená je prý jeho fotka s Viktorem Orbánem z roku 2018), a nic hlubšího to opravdu neznamená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…