Řecko nikdy nemělo být v eurozóně, vzkazuje Babiš. A Kalousek s ním souhlasí

05.07.2015 22:59

Navzdory řeckému ne, které dali tamní obyvatelé v dnešním referendu podmínkám věřitelů pro další finanční pomoc, doufá vicepremiér Pavel Bělobradek (KDU-ČSL) v to, že zvítězí zdravý rozum. Jinak to nebude příjemné pro celou EU, napsal ČTK Bělobrádek v reakci na průběžné výsledky sčítání hlasů. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) Řecko nemělo v eurozóně nikdy být. Bývalý ministr financí a místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že byl patrně zahájen odchod Řecka z eurozóny.

Řecko nikdy nemělo být v eurozóně, vzkazuje Babiš. A Kalousek s ním souhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

"Každý svého štěstí strůjce. Bohužel, někdy zkomplikuje také život druhým. Doufám, že zvítězí zdravý rozum. Pokud ne, pak to bude nepříjemné pro celou EU, zejména státy eurozóny," uvedl Bělobrádek. Podle Babiše bylo to, že Řecko nemůže dluhy splatit, jasné už před pěti lety. "Tehdy evropští politici přesunuli pohledávky soukromých věřitelů na bedra svých daňových poplatníků a teď se jim to bude těžko vysvětlovat, kdyby museli část dluhu odepsat," napsal ČTK Babiš. Bez odpisu části dluhu ovšem nemůže Řecko podle něho současnou krizi zvládnout. "Euro nebyl jen měnový projekt, ale i hospodářský. Proto Řecko v eurozóně nikdy být nemělo," dodal ministr financí.

Podle Kalouska se další vývoj obtížně předvídá, to, že Řecko odejde z eurozóny, pokládá za nejpravděpodobnější. Cesta bude podle jeho názoru dlouhá, chaotická a bolestivá, což by mohlo zasáhnout eurozónu zbrzděním ekonomického růstu a zprostředkovaně i Česko. "Mohu se i mýlit, evropští lídři mohou přijít s nějakým rozhodným scénářem, který trhy naopak uklidní, a dopady to mít nebude," dodal Kalousek.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš podotkl, že řecká vláda tvrdila, že "ne" není o euru, ale o dalším jednání s věřiteli. "V případě 'ne' jde o to, zda to myslela vážně a co na to věřitelé. Řecko je prakticky v defaultu a tahle hra nemůže trvat dlouho. Žádný výsledek referenda nepřinese sám o sobě rozhřešení," napsal ČTK.
Výsledek řeckého referenda by měl zastavit sérii ekonomicky neefektivních a nesmyslných půjček ze strany věřitelů, je přesvědčen předseda ODS Petr Fiala. "Evropské státy ve snaze zachovat politické dogma stále užší politické integrace nenávratně ztratily 240 miliard eur. Tato praxe musí dneškem skončit," uvedl Fiala. Řecká krize by podle něho měla být i varováním pro Českou republiku před "socialisticky neodpovědnou ekonomickou politikou" i před "ideologicky motivovaným přistoupením k měnové unii".

"Řekové si vybrali ne a neodpovědná vláda premiéra Alexise Tsiprase slaví. Po vystřízlivění ale zjistí, že není co slavit," uvedl další místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Řecko podle něho promarnilo období, které mohlo využít jako v minulosti Portugalsko nebo Irsko, kterým se podařilo z krize dostat. Nejtěžší období by Řekové měli podle Ženíška už za sebou. "Bohužel si vybrali jinou cestu, přestože dohoda byla téměř uzavřena," dodal.

Podle místopředsedy ODS a europoslance Jana Zahradila by EU měla začít vytvářet pravidla pro odchod států z eurozóny. A protože Řecko zůstává členským státem, EU by měla podle něho v první řadě zajistit, aby Řecko dodrželo své závazky s geopolitickým dopadem - zejména ochranu vnější hranice unie a zajištění dodávek zemního plynu.


 

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…